Govor

Dobro jutro vsem skupaj!

Vse članice in člane odbora in ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 30. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani, se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani: Suzana Lep Šimenko in Franc Breznik. Na seji pa kot nadomestni sodelujejo s pooblastilom in sicer Andreja Rajbenšu namesto Andreje Živic in pa Jani Prednik namesto Soniboja Knežaka.

S tem sklicem ste prejeli tudi dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seja.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O OPRAVLJANJU STORITEV Z DIGITALNIM EUROM S STRANI PONUDNIKOV PLAČILNIH STORITEV S SEDEŽEM V DRŽAVI ČLANICI, KATERIH VALUTA NI EURO, IN SPREMEMBI UREDBE EU 2021/1230 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA.

Gradivo k vsem točkam dnevnega reda smo prejeli od Vlade dne 21. 9. 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Točke dnevnega reda so vsebinsko medsebojno povezane in zato predlagam, da opravimo skupno uvodno predstavitev in tudi razpravo v okviru te točke, glasovali pa bomo posebej o podpori posameznemu predlogu stališča.

Predlagatelj stališč pri vseh točkah je Vlada Republike Slovenije. Odbor bo kot matično delovno telo točke obravnaval na podlagi drugega odstavka 154.h člena Poslovnika Državnega zbora. Poslovniško določen rok za vložitev amandmajev matičnega delovnega telesa je najkasneje dva dni pred sejo pristojnega odbora. K točkam so vabljeni predstavnice ter predstavniki Ministrstva za finance.

Najprej bi še povedala, da še eno pooblastilo sem prejela, in sicer Lucija Tacer nadomešča Tineta Novaka.

Želi besedo predstavnica Ministrstva za finance? (Da.)

Izvolite, gospa Nikolina Prah, državna sekretarka.