Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni na 16. seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Vse članice in člane odbora, vabljene in ostale prisotne prav lepo pozdravljam! Začenjam 16. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Obveščam vas, da obvestil o zadržanosti seje nisem prejel, sem pa prejel nekaj pooblastil, in sicer na seji kot nadomestni člani in članice odbora sodelujejo: mag. Tamara Kozlovič namesto poslanke Tereze Novak, dr. Martin Premk namesto poslanca Bojana Čebele.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: prva točka, zahteva Višjega delovnega in socialnega sodišča za oceno ustavnosti 14. člena Zakona o socialno varstvenih prejemkih; druga točka, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o štipendiranju; tretja točka, Predlog resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških 2023-2030; in četrta točka, ki je točka razno.

V ponedeljek sem vas obvestil, da je predlagatelj, to je skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim dr. Matejem Tašner Vatovcem 1. 9. 2023 vložila nov Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o štipendiranju in s tem nadomestila predlog zakona z dne 9. maja. V skladu z drugim odstavkom 118. člena Poslovnika Državnega zbora se zakonodajni postopek glede novega predloga zakona začne, ko ga predsednica Državnega zbora posreduje poslancem, zato je 2. točka dnevnega reda današnje seje odbora postala brezpredmetna. Drugih predlogov in obvestil v zvezi z dnevnim redom ni bilo. Upoštevajoč dnevni red, ki ste ga dobili s sklicem, in obvestilo o brezpredmetnosti 2. točke dnevnega reda, bomo kot 1. točko obravnavali zahtevo Višjega delovnega in socialnega sodišča za oceno ustavnosti 14. člena Zakona o socialnovarstvenih prejemkih, kot 2. točko pa Predlog resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških 2023-2030 ter kot 3. točko nato še točko razno.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA – ZAHTEVA VIŠJEGA DELOVNEGA IN SOCIALNEGA SODIŠČA ZA OCENO USTAVNOSTI 14. ČLENA ZAKONA O SOCIALNOVARSTVENIH PREJEMKIH.

Zahtevo ste članice in člani odbora zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal, na spletnih straneh Državnega zbora pa je bilo s sklicem objavljeno mnenje Vlade in mnenje Zakonodajno-pravne službe.

K točki sta bili povabljeni dve instituciji, prva Zakonodajno-pravna služba in druga Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ustavno sodišče nam je posredovalo zahtevo Višjega delovnega in socialnega sodišča. S pridobitvijo obeh mnenj Zakonodajno-pravne službe in Vlade so izpolnjeni poslovniški pogoji za to, da danes obravnavamo to zadevo na seji odbora.

Besedo predajam predstavnici Zakonodajno-pravne službe. Izvolite.