Govor

Hvala lepa za besedo! Morda bom odziv na posebno poročilo prepustil pristojnemu ministrstvu. Torej, hvala za besedo in lep pozdrav vsem zbrani.!

Pred nami je 7 redno poročilo Zagovornika načela enakosti, odkar je začel z delom kot samostojni in neodvisni državni organ. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ugotavljamo, da je bil od njegove ustanovitve dalje leta 2016, storjen ogromen korak naprej, tako z vidika vloženega dela kot iz vidika njegove krepitve kot pomembne institucije na področju varstva pred diskriminacijo. Položaj zagovornika se je v zadnjem letu še dodatno okrepil, saj se je v letu 2022 število zaposlenih povečalo z 20 na 28, prav tako so se povečala finančna sredstva za njegovo delovanje. Zagovornik je tako postal eden močnejših organov za enakost v okviru Evropske unije. To je pomembno tudi z vidika prenosa direktiv, kot je bilo omenjeno, ki predvidevajo dodatne pristojnosti tovrstnih organov v državah članicah, kar bo še okrepilo varstvo pred diskriminacijo.

Po pregledu poročila ugotavljamo, da je obseg zagovornikovih nalog vsebinsko zelo raznolik. Prav tako je širok nabor osebnih okoliščin, ki jih obravnava, kar pomeni, da se ukvarja z zelo različnimi skupinami oseb, ki se srečujejo z neenakim obravnavanjem na vsebinsko zelo različnih področjih. Zagovornik je v letu 2022 izvedel 6 neodvisnih raziskav, izdal 81 priporočil, zaključil 50 postopkov ugotavljanja diskriminacije ter nudil svetovanje in pravno pomoč 440. osebam. Vlada delo zagovornika ocenjuje kot pomembno iz vidika priporočil, ki jih naslavlja na različne resorje s katerimi opozarja na diskriminacijo v teku priprave predpisov, oz. sprejetih predpisov, saj pomenijo usmeritev za nadaljnje delo in odpravo diskriminatornih praks. V skladu z zakonom o varstvu pred diskriminacijo so namreč vsi državni organi v okviru svojih pristojnosti zavezani k ustvarjanju pogojev za enako obravnavanje vseh oseb, ne glede na katerokoli osebno okoliščino, kar je treba upoštevati tudi pri pripravi predpisov, ki jih je treba seveda preveriti z vidika obravnave pripadnikov in pripadnic določenih družbenih skupin. V skladu s tem bomo seveda tudi na našem ministrstvu v največji možni meri upoštevali priporočila zagovornika.

Vsakodnevno delovanje zagovornika, prav tako pa tudi vsebina in obravnava poročila pomembno prispeva k ozaveščanju splošne in strokovne javnosti o področju diskriminacije. Gre namreč za področje glede katerega je še vedno zaznati določeno nerazumevanje, nekatera diskriminatorna ravnanja so še vedno dojeta kot sprejemljiva, v nekaterih primerih se kršitelji ali pa osebe, ki so diskriminirane, niti ne zavedajo, da z določenim ukrepom ali merilom postavijo določene posameznice ali posameznike v slabši položaj. Prav tako včasih še vedno ni razumljeno, da je različne položaje mogoče obravnavati različno, oz. je za preprečevanje diskriminacije in neenakosti to celo nujno. Zagotovitev materialnih pogojev za enakost je temeljna naloga našega ministrstva, torej preprečevanje revščine in izključenosti, zagotavljanje pogojev za enakost možnosti ter preprečevanje izkoriščanja in podrejanja na vseh nivojih družbenega življenja. Vsem nam mora biti in ostati skupen cilj: boj proti diskriminaciji in neenakosti. Vsak ima pravico, da razvija svoje potenciale in enakopravno sodeluje v družbenem življenju ne glede na osebne okoliščine ampak vsak po svojih zmožnostih in vsakemu po njegovih potrebah. Hvala.