Govor

Hvala lepa predsedujoča za besedo. Jaz se bom osredotočila na poročilo.

Poglejte, jaz sem ga pač tako kot vedno do zdaj pogledala in imam pač določena, morda nekoliko kakšno vprašanje, nekaj je pa tudi mojega osebnega pogleda.

Zdaj kot prvo morda tudi zelo pomembno za samo javnost, da stranke ali pa tisti, ki menijo, da jim je pač bil onemogočen dostop do informacij javnega značaja, seveda se v prvi vrsti obrnejo v skladu z zakonom na posamezne organe in pač poskušajo te informacije dobiti, potem pa tudi nastopite vi kot pritožbeni organ. Zakaj to govorim? Zato, ker seveda so ti podatki, da se na primer skupno število pritožb pravzaprav dviguje, veča, me skrbi že tista osnovna raven, se pravi, to je vendarle takrat, ko pride že do pritožbe. Zakaj to govorim? Zato, ker v delu, ki ga pač opravljamo, se velikokrat srečujemo tudi s posamezniki, ki pravijo, da so pač zaprosili za posamezne informacije, seveda preko zakona, pa so jih dobili ali ne dobili, ampak menim, da je to v državi kar problem. Nekaj je narobe z mikrofonom. Upam, da se slišimo? In menim, da je to kar problem, zato ker seveda moramo vedeti že prvo, da pač ti postopki za nekatere predstavljajo že samo oviro, se pač ne odločijo, potem za to. In kot drugo, potem za pritožbeno bom rekla instanco pa še toliko manj. Zato me samo zanima, kar se tiče vas, informacijska pooblaščenka, če mi lahko poveste. Zdaj, jaz sem pač videla v neki, noter v, pač v vašem poročilu, da je kar precej tega tudi na nivoju, seveda neki organi v državnem, državni organi, veliko tega je pa tudi na sodiščih. Na sodiščih. To me pa še dodatno skrbi. Zakaj? Če lahko morda še najdem kdaj kakšno, bom rekla, opravičilo za kakšen organ, da zadeve v pravnem smislu ne pozna tako zelo dobro, me seveda pri sodiščih to dodatno skrbi, dodatno skrbi, da se morajo pač ljudje v bistvu sklicevati na kršenje zakona pri tistih, ki delijo pravico, no, in naj bi jo delili v skladu z zakonom.

Zato tukaj morda vprašanje, če imate pač kakšno analizo tega, pri katerih zadevah se to največkrat dogaja, ko gre za sodišča, gre to mogoče, če lahko rečemo pri tudi težjih primerih? Enako me zanima tudi pri organih v sestavi in pa seveda tudi državnih organih. Vi opažate na primer, zdaj številke gredo gor, kaj pa bom rekla, vem, vsak primer je po svoje težak, ne moremo ga zminimalizirati, ampak same posledice so pa zagotovo lahko različne in me zanima v tem, bom rekla, v samih posledicah ali gre bolj za t. i. težje zadeve in katere prednjačijo pri teh zadevah?

No, tukaj noter sem tudi opazila, da je kar nekaj kršitev, to govorim zdaj že naprej, kar nekaj kršitev v pogledu, bom rekla, v same, verjetno gre tukaj za pacientove mape, zdravstvene. Tukaj kaže nekako na 81 pritožb, to so že pritožbe, to so že pritožbe. Zanima me, ali te, bom rekla, ti podatki, oz. se ti vpogledi kaj manjšajo statistično skozi leta? Ker to se mi zdi zelo tak en velik problem, no. Mislim, da je to pač za posameznika res hud poseg v osebnost. In te osebne mape bi vendarle nekako, kajne, se dela, sploh pa, ker nenehno govorimo o t. i. posodobitvah, informacijskih, ki bi po mojem morale te zadeve skorajda na eni strani izničiti, po drugi strani pa vemo, seveda, da je pa zelo slabo, če pa širši krog, bom rekla, zdravstvenega osebja nima vpogleda, ker pa lahko pride potem do težav pri samem zdravljenju, se pravi, če so neke stvari povsem zaprte. Se pravi, tukaj verjetno gre za neko tehtanje, kajne? Tehtanje in jim bo vedno nekolikšen problem.

Pa zanima me, kako je kaj na nivoju preteklosti, smo se soočili v bistvu pod istim ministrom, ki je danes, za notranje zadeve, vpoglede v mape državljank in državljanov s strani Policije, je bilo kar nekaj tega, tudi postopki so bili, ljudje so prišli, so imeli res večkratno število..., številke so bile takšne, da res niso kazale na neke, bom rekla, normalnosti in tudi ure vpogledov so bile takšne, da so kazale, da dejansko v tistih osebah takrat ni bilo potrebno nobenih pogledov. Tako da, ali se tukaj te zadeve kaj izboljšujejo, kakšne imate vi kaj, kakšne izkušnje? To je tisto mogoče, kar me v prvi vrsti zanima.

Bi pa seveda rekla, glede na to, da ste poročilo, mislim, da že dali v Državni zbor maja meseca, da bi pozvala odbor, da takšna poročila, ne glede za to katera gredo, sem vedno tista, ki se mi zdi, da bi mogli poročila obravnavati čim prej v naslednjem letu, kajne, ne samo to poročilo, tudi vsa ostala. Meni se zdi skorajda na nek način nedopustno, da bomo zdajle že oktobra meseca pa obravnavamo poročilo za leto 2022, v bistvu bi lahko delali že primerjavo podatkov s 2023 letom in ne 2021, ker je dosti bližje. Tako, da mogoče bi bilo dobro, da imamo pač ta poročila prej v obravnavi tudi zato, da se lahko potem kakšne zadeve izboljšajo ali pa izpostavijo za naslednje leto. No toliko. To me zanima. Se pravi, glede na pritožbe je verjetno potem teh osnovnih toliko več in zanima me predvsem teža teh pritožb. Hvala.