Govor

mag. Dejan Židan

Hvala za besedo, gospod predsednik.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, lep pozdrav tudi ostalim prisotnim!

Dovolite na začetku, da se vam zahvalim, ker ste dovolili, da se štiri podobne točke združijo. Sedaj pa dovolite pojasnilo. Zakaj štiri točke o podobni zadevi? Razlog je enostaven, govorimo namreč o eni izmed pravic intelektualne lastnine, to je dodatnem varstvenem certifikatu, ki se že po logiki razdeli na zdravila in na fitofarmacevtska sredstva. Za to bi že imeli dve uredbi. Hkrati pa imamo stanje, da v Evropi imamo nekatere stvari še vedno patentirane na stari način, ker potem v bistvu postopki potekajo decentralizirano in to rešuje sprememba dosedanjih dveh uredb. Imamo pa tudi že delujoči evropski patent z enotnim učinkom, ker pa stvari potekajo centralizirano pred evropskim patentnim organom, seveda za tiste države, ki smo članice tega sistema, tam se pa sistem vzpostavlja na novo.

Torej, kaj je to dodatni varstveni certifikat? To je v bistvu neka oblika podaljšanja patentne pravice. Zakaj je potreben? Zamislite si, da gospodarska družba ali pa tudi obrtnik, kdorkoli, razvija zdravilo, učinkovino, jo razvije in patentira in potem začne teči ta 20-letna zaščita, ki pa v bistvu mu ne daje možnosti v resnici, da v bistvu on koristi 20 let to zaščito. Zakaj? Ker to, da patentira učinkovino ali zdravilo niti približno ne pomeni, da lahko že uporablja to zdravilo. Potem se začno klinične študije, ki lahko trajajo tudi več let. In ko so klinične študije narejene, pa gredo soglasodajalcev na evropski ravni ali katerikoli drugi, da mu dajo pravico do te uporabe. In torej postopki lahko trajajo skupaj tudi do 10 let. In v kolikor ne bi bil vzpostavljen dodatni inštrument, pravica intelektualne lastnine, bi v bistvu on koristil lahko patentno pravico v praksi samo 10 let. Zato obstaja dodatni inštrument, to je v bistvu dodatni varstveni certifikat, ki to ekskluzivno pravico uporabe tega, kar je nekdo odkril in patentiral, podaljša do maksimalno 5 let. Edina izjema so zdravila za otroke, ker se lahko podaljša za 5 let in za 6 mesecev. Da pride v bistvu sploh do izdaje dodatnega varstvenega certifikata poteka poseben postopek, kjer se mora ugotoviti ali sploh obstaja pravica, da se ta dodatni inštrument v bistvu izda in ta postopek od sedaj naprej, kar se tiče skupnih patentov z enotnim učinkom, teh je v tem trenutku, ravno včeraj sem gledal tabelo, že skoraj 10 tisoč na ravni Evropske unije, izda to pravico evropski organ. Tudi pri starih, dosedanjih patentih, kjer so podaljšanja tudi na ravni držav, pa v bistvu to preverbo ali sploh je dovoljeno, da se izda dodatni varstveni certifikat, opravi po novem, ko bo to sprejeto v SE na evropski ravni. Zakaj? Prvo, kar je pomembno, s tem se postopek nekoliko poceni. Drugo, kar je pa vsaj enako pomembno pa je, da isti vatli veljajo za vse države. Torej, da posamezni državni organi po posameznih državah ne odločajo različno, ampak ta postopek, ki potem obligacijo potegne, poteka na skupni ravni.

Slovenija podpira to prenovo. Mislimo, da bo koristna. Seveda pa to, kakor vedno opozarjamo, da tudi ko se neka nova struktura na evropski ravni vzpostavlja, kot prvo mora biti racionalna in kot drugo naj se vključijo vsi strokovnjaki v Evropski uniji, ki na tem področju že imajo znanje. In to je predlog stališča, gospod predsednik.

Hvala.