Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Začenjam jubilejno, lahko rečem danes, 50. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Pred sabo imam pooblastilo: kolegico Lucijo Tacer bo danes nadomeščal kolega Bojan Čebela, ki ga lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice republike, Kabinet predsednika Vlade ter seveda predstavniki Vlade in pa Državnega sveta.

Vse navzoče, spoštovane kolege, kolegice kot tudi goste, vas lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je torej določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O ENOTNEM DODATNEM VARSTVENEM CERTIFIKATU ZA FITOFARMACEVTSKA SREDSTVA.

Gradivo od 1. do 4. točke dnevnega reda smo prejeli od Vlade, 7. septembra 2023, na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njihovo obravnavo v Državnem zboru pa imamo torej danes.

Gradivo od 1. do 4. točke je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, torej kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji je omenjena gradiva obravnaval, torej Odbor za gospodarstvo jih je obravnaval na 10. seji, 18. septembra 2023 in sprejel mnenje, ki smo jih prav tako tudi prejeli.

Tako, ker so predlogi stališč 1., 2., 3. in 4. točke vsebinsko povezani predlagam, da njihovo predstavitev in razpravo opravimo pri tej točki, nato pa ločeno glasujemo o predlogih stališč pri posamezni točki dnevnega reda. Mislim, da se strinjate. Tako.

Sedaj bom prosil državnega sekretarja, mag. Dejana Židana, državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, da nam predstavi vse štiri predloge uredb in vse predloge stališč Republike Slovenije. Preden vam dam besedo, mag. Židan, pa mi dovolite samo, da še preberem eno pooblastilo: kolegico mag. Almo in Intihar nadomešča kolega mag. Darko Krajnc, ki ga prav tako lepo pozdravljam na današnji seji.

Gospod državni sekretar gospod Židan, izvolite, beseda je vaša.