Govor

Najlepša hvala za to izčrpno predstavitev.

Tudi sam sem malo gledal govor na televiziji. Malo sem si ga ogledal tudi po internetu in moram reči, da sem pričakoval več, ali pa tudi ne…, od, ali pa tudi ne.

Trikrat je bila v tekstu, vidim, da je trikrat uporabljena besedica »mir«, ampak nikoli v direktni povezavi z Ukrajino. Namesto pozivov k miru je v govoru ponovno dan lažno upanje v vojaško zmago Ukrajine, ne glede na vse žrtve, ki so na eni in drugi strani. Dajte me popraviti. Ampak mislim, da ni omenila ga. Ursula von der Leyen, ni omenila tri do štirikrat dražjega zemeljskega plina kot posledice sankcij in izolacije Rusije, tri do štirikrat dražjega plina kot zemeljskega plina, kot je v Ameriki ali pa na Kitajskem in seveda tri do štirikrat dražji plin v Evropi ima in bo imel gospodarske posledice. In bo imel vpliv na konkurenčnost, mogoče tudi na konkurenčnost in ceno končnega izdelka, ki se mu reče električni avtomobil. In namesto sodelovanja s tehnološko, trgovinsko in finančno velesilo, ki se ji reče Kitajska, evropska komisija sledi konfrontaciji, ki jo izvaja ZDA.

Kljub 800 milijardam denarja za inštrument next generation, kar jaz seveda zelo pozdravljam, je Evropska komisija namenila desetkrat in večkrat manj sredstev kot ZDA za pospešitev polprevodnikov čipov, za strateške tehnologije in za strateške surovine. Ja, kako bomo za manj denarja ostali konkurenčni? Ne bomo.

Nikjer ni omenjen Marshallov plan za Afriko, da se v okviru OZN združijo programi ZDA, EU, Kitajske in Rusije. S tem bi Afrika dobila infrastrukturo, šole, bolnišnice, tovarne, mi bi pa dobili verjetno komponente, mi bi dobili surovine in glede na to, da bi bila tam dobro plačana delovna mesta, dobra izobrazba bi bil pritisk na migracije bistveno manjši. In če ne bi bilo vojn, seveda, bi bil tudi pritisk in generacija migrantov manjša.

Tako da mislim, da je predsednica komisije zamudila enkratno priložnost, pa da pove nekaj za res, za razvoj in stabilnost Evrope. Hvala lepa.