Govor

Najlepša hvala, kolega Baković. Spoštovane kolegice in kolegi.

Začenjam našo že 49. sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Na začetku vas naj obvestim, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora. Tukaj imam obvestilo, da bo manjkal kolega Rado Gladek na seji, kot nadomestni člani tega odbora pa sodelujejo: namesto kolega Martina Marzidovška ga bo nadomestila kolegica Lucija, aha, se opravičujem, Lucijo Tacer bo kolega Martin Marzidovšek nadomestil mag. Almo Intihar, kolega mag. Darko Krajnc, kolega Andreja Hoivika bo nadomeščala kolega Eva Irgl, kolega Andrej Rajbenšu bo nadomeščal kolega mag. Dejan Premik, kolega Jonasa Žnidaršiča kolega Predrag Baković in pa kolega Martina, doktor Martina Premka pa kolega Dušan Stojanović. Obveščam vas torej, da so tudi na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter seveda predstavniki Vlade, držav in Državnega sveta. Vse navzoče vas prav lepo pozdravljam!

Sedaj prehajam na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: ker v samem poslovniškem roku nisem torej prejel predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje kot ste ga torej prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV KLJUČNIH POUDARKOV IZ GOVORA PREDSEDNICE EVROPSKE KOMISIJE, TOREJ O STANJU V EVROPSKI UNIJI V LETU 2023.

Gradivo k tej točki je bilo 13. septembra torej 2023 objavljeno na spletni strani Evropske komisije torej po zaključku njenega govora ali pa nagovora Evropskemu parlamentu. Na začetku te točke pa seveda predajam besedo vodji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr. Jerneji Jug Jerše torej, da nam predstavi v ključne poudarke iz omenjenega govora predsednice Evropske komisije, njen govor, preveden govor pa imate tudi v vaših gradivih in si ga lahko pogledate. Predstavnica Evropske komisije, dr. Jug Jerše, izvolite, beseda je vaša.