Govor

Marko Rujsan

Najlepša hvala za besedo.

Najprej bi rad pozdravil vse prisotne poslance in poslanke ter vabljene goste. Na kratko bom prvo povedal, kaj to poročilo je, potem pa ne glede na ocene, ki so pri poročilu podane, podal komentarje z vidika Ministrstva za kulturo.

Torej Evropska komisija je julija 2023 izdala poročilo vladavine prava Evropske unije. Vsebuje več področij, ne samo medijski, ampak tudi pravosodni sistem, protikorupcijski okvir, pa institucionalna vprašanja v povezavi s sistemom zavor in ravnovesij. Obravnava poročilo se obravnava v dialogu z državami članicami enkrat letno na Svetu za splošne zadeve. Krovno ministrstvo je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Ministrstvo za kulturo je sodelovalo na vseh področjih, ki se tičejo našega resorja. Področje medijev konkretno predstavljeno v poglavju Medijski pluralizem in svoboda medijev. To poročilo je tudi vezano na poročila za leto 2022, ko Evropska komisija v poročilu Slovenije na področju medijev izda priporočila, zato so tudi v tem sedanjem poročilu ocenjeni napredki pri ukrepih za izboljšanje stanja na področju medijev v Sloveniji. Tako, da zdaj če gremo na hitro skozi te njihove ocene. Splošna ocena področja medijskega pluralizma in svoboda medijev je pozitivna, predvsem v smeri, v primerjavi s stanjem, ki je bil pod prejšnjo vlado. Nekateri določeni izzivi pa so seveda nerešeni, to se tudi v Vladi in na ministrstvu zavedamo.

Tudi glede medijske zakonodaje. Zakon o medijih bo prenovljen, oziroma praktično nov. Postopki že na ministrstvu že potekajo in bo tudi do konca leta tudi določi konkretne rešitve že v javni razpravi, tudi na podlagi nekih javnih dogodkov, predvsem tukaj gre, ker komisija ocenjuje, da je treba predvsem urediti vprašanje glede regulatornih okvirov, z namenom zagotoviti transparentnost, pluralnost in odpornost medijev. Potem ena točka k poročilu se nanaša na vprašanja medijske oziroma zaščite, medijske neodvisnosti javnega servisa, v našem primeru je to Radiotelevizija Slovenija. S spremembo in uveljavitvi novele Zakona o RTV Slovenija je tudi izveden proces depolitizacije oziroma se preprečuje politični vpliv na imenovanje članov sveta in vodstvenih struktur.

V povezavi s prejšnje poročilo je tudi dokaj izčrpno obravnavalo dogajanje v zvezi s financiranjem Slovenske tiskovne agencije. Da ne bi zdaj ponavljali zgodb od tistih časov, ampak kar se je v tem času naredilo je bilo, da se je razveljavila, oz. odpravila uredba, ki jo je sprejela prejšnja vlada in ki je v bistvu povzročila težave oziroma tudi določene politične pritiske na delovanje Slovenske tiskovne agencije. V pripravi je sprememba zakona ki bo bolj jasno definirala način financiranja oziroma razmejitve med javno službo in tržno dejavnostjo agencije in to bo zdaj v kratkem tudi v javni razpravi. Potem pa je tukaj še ta omenjena, ki jo je že prej predsedujoča omenila, se pravi zaščita novinarjev oziroma preprečitev tako imenovanih slap točk oziroma strateških točk za onemogočanje udeležbe javnosti. To sicer pokriva resorno Ministrstvo za pravosodje. Ministrstvo za kulturo pa pri tem tudi aktivno sodeluje, tako da to bi jaz na kratko predstavil odziv na to poročilo. Lahko potem v nadaljevanju še damo pojasnila.