Govor

Jerneja Jug Jerše

Hvala. Kot je poudarila predsednica, se prihodnost čistih tehnologij mora pisati v Evropi. Evropski zeleni dogovor in večja konkurenčnost evropskega gospodarstva, ki ustvarja in varuje dobra delovna mesta tu v Evropi, gresta z roko v roki, vendar mora biti konkurenca poštena, zato bo komisija začela proti subvencijsko preiskavo električnih vozil, ki prihajajo iz Kitajske. Njihova cena je umetno nizka, saj omogočajo ogromne državne subvencije. In to je nesprejemljivo. Evropa je odprta za konkurenco, ne pa za tekmovanje v zniževanju standardov.

Spoštovane poslanke in poslanci! Evropsko gospodarstvo se sooča s tremi glavnimi izzivi: pomanjkanjem ustrezno izobraženih delavcev, vztrajno visoko inflacijo in zapletenimi upravnimi postopki za srednja in mala podjetja. Evropska komisija bo zato okrepila posvetovanja s socialnimi partnerji, da bi naslovila pomanjkanje delovne sile. S skupnimi nabavami plina je Evropska unija močno znižala njihovo ceno in tako omejila inflacijo in Evropska komisija se bo v prihodnje še močneje posvetila odpravljanju administrativnih ovir za podjetja. Tudi za to je predsednica Von der Leyen pooblastila nekdanjega italijanskega premierja in predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija, da za Komisijo pripravi poročilo o evropski konkurenčnosti.

Razvoj in uvajanje digitalnih tehnologij v gospodarstvu sta pri tem ključna. Evropa je vodilna sila na področju super računalništva. Kar trije od petih najmočnejših super računalnikov na svetu so v Evropi. To je priložnost za nadaljnji razvoj ene izmed najbolj revolucionarnih digitalnih tehnologij umetne inteligence vendar pa njen vzpon in njena uporaba v vse več vidikih naših življenj vzbuja tudi nelagodje. Glavna prednostna naloga evropske komisije na tem področju je, da se umetna inteligenca razvija in uporablja na način, ki je osredotočen na človeka, ter je pregleden in odgovoren. Treba je namreč vzpostaviti globalni forum, da bo opredelil tveganja in koristi umetne inteligence za človeštvo. Potrebujemo svetovne standarde za varno in etično uporabo te tehnologije. Spoštovane članice in člani odborov, zaradi podnebnih sprememb, oboroženih konfliktov in nevzdržnih razmer v svojih državah mnogi ljudje zapuščajo svoje domove in iščejo zatočišče v Evropi. Predsednica von der Leyen je zato pozvala države članice in Evropski parlament k nadaljnjemu napredku pri sprejemanju pakta o migracijah in azilu, ki pomeni velik korak naprej k uravnoteženemu upravljanju migracij. Gre za ravnotežje med varovanjem meja in zaščito oseb, ter med suverenostjo in solidarnostjo. Da bi odpravila zlo trgovine z ljudmi, bo komisija organizirala mednarodno konferenco o boju proti tihotapljenju ljudi. Še naprej bomo tesno sodelovali z našimi partnerji po svetu, tudi iz Zahodnega Balkana, da bi zmanjšali tokove nedovoljenih migracij.

Spoštovane poslanke in poslanci. Kot je dejala predsednica von der Leyen, je prihodnost Zahodnega Balkana, Ukrajine in Moldavije v Evropski uniji, pa prestop k EU temelji na dosežkih, izvajanju reform in izpolnjevanju ciljev. To je načelo, ki ga bo komisija zagovarjala še naprej v vseh širitvenih razpravah. Lahko se pogovarjamo tudi o spremembi pogodb EU, vendar to ne sme biti predpogoj.

Na Evropski komisiji bomo konkretno začeli pripravljati vrsto preširitvenih pregledov politik, da ugotovimo, kako bi bilo treba posamezna področja prilagoditi večji Uniji, hkrati bomo pa odprli poročilo o vladavini prava državam pristopnicam, ki bodo želele biti pripravljene hitreje. Ukrajina je primer, kako perspektiva pristopa k Evropski uniji spodbuja odločevalce k izvajanju korenitih reform, zato so ji voditelji držav članic tudi podelili status kandidatke. Unija bo Ukrajini v njenem boju proti ruskemu agresorju stala ob strani tako dolgo, kot bo potrebno. Doseči moramo pravičen mir za Ukrajino in Ukrajince ter jim pomagati obnoviti državo.

Spoštovane poslanke in poslanci. Predsednica von der Leyen je v svojem govoru o stanju unije poudarila, da je dokončanje naše unije najboljša naložba v mir, varnost in blaginjo naše celine. Njena prihodnost je odvisna od odločitev, ki jih sprejemamo danes. Prebivalke in prebivalci Evrope si želimo unije, ki se bo v času tekmovanja velesil zavzemala za vse nas, pa tudi unije, ki nas varuje in nam stoji ob strani kot partnerica in zaveznica v naših vsakodnevnih bitkah. Zato je čas, da Evropa začne razmišljati velikopotezno in piše svojo lastno usodo. Naj živi Evropa! Hvala lepa.