Govor

Hvala lepa za besedo, spoštovana predsednica. Spoštovani predsednik Komisije za preprečevanje korupcije in ostali gostje!

Torej, kot pravi predsednik, od besed k dejanjem, gospod Šumi. In seveda imamo na nek način v Sloveniji vsi mnenje, da situacija ni najboljša, ampak tole za leto 2022 dejansko ni nekih drastičnih sprememb, se pravi, smo primerljivi tudi nekako z drugimi državami, ki so seveda v naši okolici; Italija, Nemčija, Avstrija, vsaj glede te stopnje nazadovanja ali pa izboljšanja stanja. Moram reči, da se seveda zahvaljujem za podana poročila in tudi, da smo v Slovenski demokratski stranki nagnjeni k temu, da naj se to stanje izboljšuje, da vsi pa pač pripomoremo k temu tudi s tem, kot ste povedali, več izobraževanja, tudi recimo smo zasledili podpise, podpise in pa izjave skupaj s podjetniškimi združenji, se pravi SBC Forumom itn., tako da nekaj se dela tudi na ozaveščanju. Ampak da pa pridemo k temu, da se bo zadeva začela dejansko utrjevati in pa seveda, da pridemo h krepitvi integritete in transparentnosti, je pa potrebno še kar nekaj dela, kar pomeni, da verjamem, da na določenih področjih, predvsem na lokalni, na področju lokalnih skupnosti, je poznavanje bolj kot ne še vedno slabo. Nekateri dejansko ne vedo natančno, kaj smejo in kaj ne smejo. Meja recimo pri lobiranju je zelo, je zelo tanka in potem tudi, bom rekel, da med poslanci se pogovarjamo včasih, ko so noter kakšni zapisi, ja, kdaj so dali poslanci poročila, kaj so naredili narobe, da mogoče tudi tisti, ki pride na novo za poslanca, najbolje, da vas kar povpraša ali moram to prijaviti ali ne, ker po resnici povedano, kajne, vsako vozilo vredno na 10 tisočakov, tule je že en tak pravilnik, ni najbolj smotrn, kajne, da moraš ga pokazati, če zamenjaš avto sebi ali pa ženi.

No, naprej pa bi morda povedal še to, da smo vsi tukaj prisotni verjetno tudi v funkciji tega, da poskušamo s svojim zgledom in seveda z opismenjevanjem ali pa osveščanjem pripomoči k temu, da bomo na področju integritete v Sloveniji v naslednjih letih boljši. Situacija, ki je pač navedena iz leta 2021 na leto 2022, kot smo uspeli razbrati, ni zavidljiva, glede na to, da ste se pa uspeli kadrovsko okrepiti, pa moram dodati še to, da je tudi veliko na tem, kakšne kadre pa poskušate na KPK-ju kadrovati, torej res tiste najbolj primerne za ta mesta, kajne, da se seveda ne bo v prihodnosti dogajalo, kot se je v preteklosti, da so s svojimi izjavami nekateri podpredsedniki dejansko dajali tudi slab zgled in nikakor niso prispevali k ugledu KPK-ja. Se pravi, KPK enako kot mi tukaj mora imeti ugled, da lahko osvešča po tem, da vas ljudje spoštujejo. Zaradi tega pravim, vse dobro vnaprej, ampak tistole naj se pač, kaj se je z gospodom Savskim dogajalo, ne ponavlja.

Hvala lepa.