Govor

Torej vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 18. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: poslanka Lucija Tacer, ki jo nadomešča poslanka Vera Granfol, potem poslanko mag. Urško Klakočar Zupančič nadomešča poslanka Mojca Šetinc Pašek ter poslanko Andrejo Kert nadomešča poslanec Lenart Žavbi.

Prehajamo na določitev dnevnega reda.

Poleg dnevnega reda, določenega s sklicem današnje seje, sem vam v sredo, 6. 9. 23, in v petek, 8. 9. 23, posredovala razširitvi dnevnega reda z 1a in 1b oziroma 1.a in 1.b točko, in sicer gre za dve zadevi EU. Obe navedeni razširitvi dnevnega reda sta že določeni na podlagi 154. člena Poslovnika Državnega zbora in o tem odbor ne glasuje. V ponedeljek, 11. 9. 23, pa se je predlagala še razširitev z 1c točko ali 1.c točko, gre za obravnavo zahteve Državnega sveta Republike Slovenije za oceno ustavnosti 37., 38., 39. in 40. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. O tem predlogu pa odbor glasuje na podlagi smiselne uporabe desetega odstavka 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Razprava o predlogu za razširitev dnevnega reda ni mogoča, lahko pa o tem predlogu odboru sporočijo stališča predstavniki poslanskih skupin in Vlade, če bi slučajno kdo želel. (Ne.)

Torej prehajamo na glasovanje o razširitvi dnevnega reda. Kartice imamo vsi postavlje… / izklop mikrofona/

Nisem imela mikrofona vklopljenega. Moram še enkrat, se opravičujem vsem prisotnim.

Torej vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjamo 18. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani odbora, in sicer mag. Urška Klakočar Zupančič, ki jo nadomešča poslanka Mojca Šetinc Pašek, potem poslanka Andreja Kert, ki jo nadomešča poslanec Lenart Žavbi ter pa še poslanka Lucijo Tacer nadomešča poslanka Vera Granfol.

Prehajamo na določitev dnevnega reda.

Poleg dnevnega reda, ki je že bil določen s sklicem današnje seje, sem vam v sredo, 6. 9. 2023 in petek, 8. 9. 2023 posredovala razširitvi dnevnega reda s 1. in 1.b točko, in sicer gre za dve zadevi EU. Obe navedeni razširitvi sta že določeni na podlagi 154.d člena Poslovnika Državnega zbora in o tem odbor ne glasuje. Nato pa se je predlagala še razširitev naknadno, v ponedeljek, 11. 9., s 1.c točko, gre za obravnavo zahteve Državnega sveta Republike Slovenije za oceno ustavnosti 37., 38., 39. in 40. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, o tem predlogu glasujemo. Na podlagi smiselne uporabe desetega odstavka 64. člena Poslovnika Državnega zbora razprava o predlogu za razširitev seje ni mogoče, lahko pa o tem predlogu odboru sporočijo stališča predstavniki poslanskih skupin in vlade. Za to ni interesa, zato prehajamo na glasovanje.

Glasujemo. Navzočih je 14 poslank in poslancev, za je glasovalo 14 poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

To pomeni, da je dnevni red sprejet.

Glede na določeno in sprejeto razširitev se bodo te točke obravnavale po koncu 1. točke.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO LETNEGA POROČILA KOMISIJE ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE ZA LETO 2022 IN OCENE STANJA ZA LETO 2022, KI STA BILA DNE 25. 5. 2023 OBJAVLJENA NA SPLETNIH STRANEH DRŽAVNEGA ZBORA.

Kot gradivo je na voljo še mnenje Državnega sveta. K tej točki dnevnega reda pa smo vabili Komisijo za preprečevanje korupcije, Ministrstvo za pravosodje in Državni svet. Letno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije za leto 2022 in oceno stanja za leto 2022 je Državnemu zboru posredoval predsednik Komisije za preprečevanje korupcije skladno z devetnajstim in s prvim odstavkom 20. člena zakona. Odbor za pravosodje pa ga bo obravnaval na podlagi četrtega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora.

Pričenjamo z obravnavo letnega poročila. Želi seveda besedo predstavnik oziroma predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, dr. Robert Šumi.

Izvolite.