Govor

Predsedujoča, zdaj, povedali ste, da je nekako želja v današnji razpravi, da se posvetimo prihodnosti, se pravi prihodnosti, kar se tiče reševanja romske problematike ali pa posvečanja romski tematiki. Zdaj, s sklicem seje smo dobili gradivo, ki ni podpisano s strani predlagateljev te seje. Danes ste povedali, da so predlagateljice stranke koalicije, ampak ste podpisana vi sama. Naslov, naslov, saj ni noben problem, vi imate vse poslovniške možnosti, da skličete sejo sama, vendar pa je pač pri tem pomembno ali vemo, da imamo pred seboj gradivo v nekem osebnem imenu ali imamo koalicijsko gradivo. To je prvo moje vprašanje.

Drugo moje vprašanje. Iz tega gradiva, oprostite, ne moremo zaznati, o čem se bomo pogovarjali. Naslov je Predstavitev aktivnosti Vlade glede urejanja položaja romske skupnosti v Republiki Sloveniji - mi dobili nismo niti enega gradiva s strani Vlade. Zdaj, seveda, vse to je, brez tega je sejo mogoče speljati, ampak mislim, da je zelo nekorektno predvsem do tistih strank, ki pri sklicu nismo sodelovale, do tistih strank, ki se mogoče že leta ukvarjamo v tem Državnem zboru s to problematiko in nenazadnje verjetno razprava ne bo tako kakovostna kot bi bila, če bi dobili vsaj kakršnokoli gradivo s strani Vlade, kjer bi se lahko pogovarjali tudi o prihodnosti. Saj veste, ko imamo poročilo, imamo poročilo in imamo neko gradivo. Tako da meni se zdi ta manko zelo velik in se mi zdi pač ta sklic v tem delu, ker je bilo dovolj časa, da bi Vlada pripravila to gradivo, to ni sklic iz danes na jutri, tako da se mi iz tega gledišča zdi, če je že sklicana ta seja, zelo neodgovorno od Vlade, da ni bila sposobna napisati vsaj treh stavkov, kaj so do zdaj počeli.

Bom pa jaz povedala, kaj so počeli glede na moje poslansko vprašanje, v nadaljevanju in bi pač, predsednica, v prihodnje res prosili, da dobimo neka gradiva, o katerih se bomo seveda potem lahko pogovarjali. Če pa je ta sklic namenjen nečemu drugemu, kar v prihodnosti tudi bomo razpravljali v tem Državnem zboru, o zakonih, ki so jih vložili župani 11 občin, bi bilo pa tudi prav, da se to pove.

Hvala lepa.