Govor

Lepo pozdravljeni. Bomo kar začeli z današnjo 12. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene in vse ostale prisotne.

Na današnji seji imamo kar nekaj menjav, bom kar prebrala. Poslanka Sara Žibrat nadomešča poslanko Sandro Gazinkovski, poslanka Katarina Štravs nadomešča poslanko mag. Tamaro Kozlovič, poslanec Predrag Baković nadomešča poslanca Jonasa Žnidaršiča in poslanka dr. Tatjana Greif nadomešča poslanko Natašo Sukič.

5. Septembra 2023 ste bili z dopisom obveščeni, da se bo dnevni red današnje seje odbora razširil z A1. točko dnevnega reda, to je z obravnavo zadeve Evropske unije, pri čemer vas obveščam, da o tej širitvi v skladu s 154. členom Poslovnika Državnega zbora ni glasovanja. In ker k dnevnemu redu seje ni bilo drugih predlogov za razširitev oz. za umik zadeve je dnevni red tako določen s sklicem seje in z omenjeno širitvijo.

In prehajamo na TOČKO A1. DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O DOLOČITVI UKREPOV ZA OKREPITEV SOLIDARNOSTI IN ZMOGLJIVOSTI V UNIJI ZA ODKRIVANJE KIBERNETSKO VARNOSTNIH GROŽENJ IN INCIDENTOV TER PRIPRAVO IN ODZIVANJE NANJE.

Predlog stališča je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije Državnemu zboru v obravnavo dne 30. 8. 2023 posredovala Vlada.

K tej točki je bil vabljen Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost.

Pričenjam obravnavo predloga stališča, ki jo bomo opravili na podlagi 154. člena Poslovnika Državnega zbora in po opravljeni razpravi bo odbor oblikoval mnenje in ga poslal Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

In besedo dajem predstavniku Urada Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost, direktorju doktorju Urošu Svetetu. Izvolite.