Govor

Mateja Čalušić

Najlepša hvala za besedo in lep pozdrav vsem skupaj tudi v mojem imenu. Kot smo že velikokrat zasledili je bilo medijsko izpostavljeno, da sama vsebina Zakona o kmetijsko gozdarski zbornici, ki jo danes obravnavamo je relativno preprosta, kratka, s konkretno spremembo enega vsebinskega člena, pa bom samo na kratko povzela kaj se v zakonu, kaj je predlog spremembe oziroma novele zakona in zakaj smo v koaliciji se odločili za tako spremembo. In sicer, da za člane nekaterih organov Kmetijsko gozdarske zbornice na naslednjih volitvah, ki bodo v letu 2024, ne bi smeli kandidirati javni funkcionarji, to so poslanci, evropski poslanci, državni sekretarji, ministri, občinski svetniki in funkcionarji političnih strank, člani organov političnih strank na državni, regionalni ali občinski ravni ter generalni direktorji, generalni sekretarji ministrstev, direktorji organov v sestavi in vladnih služb, načelniki upravnih enot ter direktorji občinske uprave ali tajniki občine. Predlagana ureditev z omenjeno omejitvijo pasivne volilne pravice navedenih subjektov ni več skrivnost, da sledi po vzoru ureditve prvega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenije, ki je bil uveljavljen z zadnjo novelo in ključ oziroma najpomembnejše, kar smo želeli z zakonom urediti, da se uvaja depolitizacija v organih zbornice in s tem zagotavlja avtonomijo v odnosu do aktualne politike in do nosilcev oblasti. Kmetijsko gozdarska zbornica je namreč v prvi vrsti, to vsi vemo, cehovsko združenje, ki mora zagovarjati interese kmetic in kmetov, gozdarskega sektorja in ribičev. Po našem mnenju javni funkcionarji in politiki nimajo kaj početi v organih zbornice, saj vanjo vnašajo ideološki boj in obremenjenost z dnevno politiko, ki po našem mnenju, po naši oceni spodkopava avtonomijo in zaupanje v poslanstvo same zbornice. Naj poudarim, da veliko je bilo slišanega, da je novela zakona naperjena zoper slovenskim kmeticam in kmetom ter da smo predlagatelj in da s tem sporočilom, ko smo jasno povedali o čemu novela zakona govori, mislim, da je bilo to tudi v preteklosti od vložitve zakona nekoliko zavajajoče in da smo vselej pripravljeni in da smo s tem dokazali, da želimo dialog, ne glede na njihove vloge in obstoj ravno za razvoj našega podeželja, ne pristajamo na populizem, za nabiranje poti, političnih točk ter spodkopavanje korektnega dialoga in sodelovanja zbornice z Vlado, pristojnim resornim ministrstvom in parlamentom, saj mora biti volja za to obojestranska in brez političnih bojev, ki ga spodbujajo nekatere politične stranke, katerih člani zasedajo pomembna mesta v organih zbornice oziroma katerih člani so funkcionarji zbornice.

Glavni cilj zakonskega predloga je torej zgolj omejena omejitev pasivne volilne pravice za voljene in imenovane člane obveznih organov zbornice. Novela zakona nikakor ne posega v status Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije kot javno pravne osebe ter ji ne odvzema vloge reprezentativnega deležnika pri normativnem urejanju področja kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Ohranja demokratično ureditev njene organizacije, in sicer še naprej zbornico vodijo na podlagi splošne in enake volilne pravice demokratično izvoljeni svet zbornice ter sveti območnih enot in od njih imenovani drugi obvezni organi, določeni v 12. členu istega zakona.

Torej, kaj smo želeli omejiti, preprečiti, pardon, s to omejitvijo, na kratko bom ponovno naštela, da bo še toliko bolj jasno, kakšno je sporočilo v koaliciji, v Svobodi, kjer sledimo našim vrednotam in načelom, kjer sledimo koalicijskim zavezam in obljubam do naših državljank in državljanov in sicer, želimo preprečiti kopičenje javnih funkcij funkcionarjev in tveganju nasprotja interesov. Korupcijska tveganja oziroma fenomen tako imenovanih vrtljivih vrat, ki smo ga že večkrat omenili, kjer je predvsem položajni uradnik, enkratni…, položajni uradniki enkrat zastopajo interese države, drugič interese zbornice in zaradi svojega delovanja fluidno menjujejo zaposlitve v državni upravi za zaposlitve v zbornici oziroma obratno. Pa tudi, da bi politični funkcionarji, namesto, da bi se potegovali za javne funkcije v predstavniških in izvršilnih organih na državni ravni in lokalni ter ravni Evropske unije in na ta način sodelovali pri upravljanju javnih zadev, prenehali s poskusi širjenja vpliva političnih strank, katerih člani so preko zbornice na državo, lokalne skupnosti in Evropsko unijo. Da bi se javna služba, javna pooblastila in deležniška vloga zbornice pri sooblikovanju javnih politik na področju kmetijstva in gozdarstva namesto v javnem interesu in v interesu preostalih članov zbornice, ki ne sodelujejo v političnih procesih, opravljala v interesu političnih strank.

Zato predlagatelji opozarjamo, da je zbornica zelo pomembna institucija demokratičnega sistema, ki zagotavlja uveljavljanje interesov kmečkemu delu slovenskega prebivalstva.

Gre torej za preprost zakon, zelo jasno vsebino in na koncu naj zaključim kaj smo želeli s tem urediti, da kmetu dopustimo kmetijstvo in politiku damo politiko in to je, to je želja koalicije.

Hvala lepa za pozornost.