Govor

Marta Hrustel Majcen

Najlepša hvala. Marta Hrustel Majcen iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zahvalila bi se gospodu ministru za korektno sodelovanje, prenos tudi našega poročila v njihovo poročilo in širjenje te ideje. Mogoče bi dodala to, da se Ministrstvo za kmetijstvo ukvarja predvsem z delom, ki je podeželski in z ljudmi, ki na tistem podeželju živijo, ki je kar malo odmaknjeno od centra tistih držav in tudi včasih bilo od Slovenije. Ampak s sodelovanjem v okviru Agroslomaka je to naredilo en korak naprej in mislim, da je tradicionalno dobro to sodelovanje vzpostavljeno. Veseli me, da se širi tudi na gospodarski del. Medtem ko na tem našem kmetijskem delu so napori namenjeni predvsem v svetovanje, povezovanje na podeželju, širjenje znanja slovenskega jezika in tudi slovenskih praks ali pa praks v slovenskem jeziku in na tak način pomagamo tem območjem. Tudi promocija teh območij se nam zdi zelo pomembna in v letošnjem letu so se Agroslomak tudi bolj kot kmetije predstavljale na letošnji AGRI, to je sicer za leto 2023 že, ne za leto 2022, ampak zadeve gredo naprej.

Mogoče bi želela poudariti tudi pomen vzorčnih kmetij, ki je na Madžarskem že vzpostavljena in že kar dobro cveti, recimo. Vsako leto so neke nove aktivnosti dodane in vedenje, znanje o podeželskem prostoru, kako tam preživeti, se širi med to slovensko skupnostjo in to nas res veseli, da so tam tudi dodatni dogodki, ki niso nujno samo kmetijski, a ne, razna tekmovanja kifeljčkov in tako naprej. Zelo luštno in fino je, da se tudi mlajše generacije vključujejo v to.

Upam, da bo na enak način končana investicija v Gorskem Kotarju čim prej, čeprav malo zamujamo z vsem tem, ampak res bi bilo fino, da čim prej postane vzorčna kmetija tudi tam aktivna, in da se tudi tisto območje malo revitalizira. Najlepša hvala za sodelovanje doslej. Mogoče še informacija, da se je v tem letu nekaj spremenilo. Mi smo pripravili zakonsko podlago, Državni zbor je sprejel zakonsko podlago za večletni program delovanja kmetijskih organizacij in na takšen način bomo že naslednje leto skušali nekoliko podaljšati to območje in zagotoviti stabilno financiranje za nekajletno obdobje v teh posameznih organizacijah, kar se nam zdi z vidika načrtovanja tudi teh organizacij zelo pomembno. Najlepša hvala.