Govor

Roman Gruden

Hvala lepa za dano besedo, Roman Gruden, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Morda samo na kratko, tudi mi nekako opažamo ta preporod, lahko rečemo po covidu, kot je omenil gospod minister. Zelo nas veseli, da se je v letu 2022 situacija začela spet normalizirati in smo nekako zopet lahko začeli izvajati tudi projekte, ki so prej morda malce obstali zaradi specifične situacije, zdravstvene.

Na tem mestu bi se tudi sam v imenu ministrstva res zahvalil Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, sploh gospodu ministru seveda za odlično sodelovanje. In kot je bilo že rečeno, dejansko z roko v roki sodelujemo in tako da mislim, da je to res tista najboljša formula in smo lahko vsi zadovoljni s tem.

Morda samo na kratko, tudi na našem področju se aktivnosti širijo. Kot vam je znano iz zapisanega, so pedagoški delavci v zamejstvu in po svetu lahko vključeni v vse možne oblike izobraževanja, dodatnega strokovnega izpopolnjevanja, ki je namenjeno učiteljem pedagoškim delavcem v Sloveniji, seveda pa imamo za njih tudi specifična dodatna izobraževanja. Morda samo v vednost, ravno pred poletjem je potekal seminar za učitelje iz Porabja, vidim gor Andrejo Kovač. Potem zdaj recimo potem ravno pred dobrim tednom se je zaključil, dvema tednoma, no, čas tako beži, poletni seminar za učitelje iz Italije, v tej fazi poteka tako imenovani jesenski seminar za učitelje iz Italije, konec septembra se pričenja seminar za učitelje s Koroškega in tako naprej in tako naprej. Morda samo še to, na področju dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v tujini se nam tudi letos mreža nekako, ne samo, da ostaja stabilna, ampak kaže, da se bo celo povečala. Lahko govorimo že o 14 napotenih učiteljih v tujini, o 30 nenapotenih, potem imamo cirka še 14 učiteljev, ki delajo iz Slovenije na daljavo. Interes je velik in to nas zelo veseli. Pokazalo se je, da je korona, za katero smo se na začetku bali, da bo morda določene akcije malce okrnila, nekatere seveda je, tiste, ki se ne more odvijati na drug način kot samo v živo, je pa po drugi strani ljudi spodbudila k uporabi novih tehnologij. Tako da nas zelo veseli, da imamo v naši shemi tudi recimo udeležence, ki jih prej nismo imeli, zato ker enostavno jih tega področja recimo ni bilo mogoče pokriti, ker so bili tako z različnih koncev in potem se je izkazalo, da dejansko na ta način z modernimi tehnologijami lahko zaobjamemo še širši spekter udeležencev. Morda na kratko samo to za enkrat. Hvala lepa.