Govor

Spoštovane članice in člani komisije, spoštovani minister, vabljeni, ostali vsi prisotni, jaz vas lepo pozdravljam. Pričenjam 6. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani: Suzana Lep Šimenko, Jože Tanko, Franci Kepa, Danijel Krivec, Mirjam Bon Klanjšček in Dušan Stojanovič. N seji kot nadomestne članice oziroma člani komisije s pooblastili sodelujeta Martin Premk, ki nadomešča Mirjam Bon Klanjšček, in Franc Props, ki nadomešča, nadomešča Dušana Stojanoviča.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebirala, saj je razviden iz sklica. Naj le povem, da se današnje seje preko video povezave udeležujejo tudi člani Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, ki jih prav tako lepo pozdravljam. Svojo udeležbo na današnji seji so opravičili: gospod Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter predstavniki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Torej prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije.

S sklicem ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE SEZNANITEV S POROČILOM O REALIZACIJI NAČRTOVANIH DEJAVNOSTI IN SREDSTVIH ZA SLOVENCE IZVEN MEJA REPUBLIKE SLOVENIJE V LETU 2022.

Gradivo k tej točki, ki smo ga prejeli od Vlade Republike Slovenije dne 8. 6. 2023, je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Za uvodno predstavitev obravnavanega gradiva dajem besedo ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateju Arčonu. Minister, izvolite besedo.