Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, dobro jutro.

Naj vam uvodoma povem, da bom sejo po pooblastilu predsednika Odbora za zadeve EU, gospoda Franca Breznika, kot podpredsednik sejo danes vodil jaz.

Začenjam 48. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so zadržani naslednji poslanci: kolega Franc Breznik, kolega Andrej Hoivik, kolega Zoran Mojškerc, kolega Andrej Kos in kolega Rado Gladek. Vsi službeno odsotni.

Obveščam vas, da so na sejo vabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče prav lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O PRISILNEM LICENCIRANJU ZA KRIZNO UPRAVLJANJE IN SPREMEMBI UREDBE ES, ŠT. 816/2006.

Gradivo za današnjo sejo smo prejeli od Vlade na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije in sicer, k 1. in 2. točki 20. 7. 2023, k 3., 4., 5., 8., 9., 10., 11. točki 21. 8. 2023, k 6. točki 24. 8., k 7., 15., 16., 17., 31. 8., k 12., 13., 14. pa 10. 7.

Skrajni rok za obravnavo gradiv od 1 do 11 točke v Državnem zboru je danes, od 12 do 17pa do 15. septembra. Gradivo od 1. do 3. tretje točke je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji je omenjena gradiva obravnaval na 9. seji, 6. 9. 2023 in sprejel mnenja, ki smo jih prejeli. Na tej točki prosim državnega sekretarja, mag. Dejana Židana, da nam predstavi predlog uredbe in predlog stališča Republike Slovenije.

Izvoli.