Govor

Željko Kralj

Hvala.

Lep pozdrav!

V letu 2022 so bile izvedene sledeče investicije oziroma plačila; glede taktičnega transportnega letala, poraba po zakonu je bila slabih 50 milijonov evrov, gre za nakup letala v višini, v tej višini kot je predvideno in ostali manjši stroški glede službenih poti, vezano za ta projekt. Potem naprej bojna vozila, osem krat osem, poraba po zakonu je bila 14 milijonov 300. V tem smo imeli nakup radijskih sredstev v višini 11,3 milijone in plačilo po programu OCCAR, administrativni in operativni stroški v znesku 3 milijone evrov. Radijska sredstva so Harris, ki smo jih kupovali preko vlade ZDA in so seveda te radijske naprave uporabne, ne samo takrat za ta vozila osem krat osem, so uporabne za nov projekt osem krat osem in za druga oklepna vozila, kot je GL TV, Oshkosh, štiri krat štiri.

Projekt LKOV, lahka kolesna oklepna vozila štiri krat štiri, poraba po zakonu 19 milijonov, v tem smo imeli nakup vozil štiri krat štiri v višini 17 milijonov, nakup radijskih sredstev v višini 490 tisoč evrov, anten in drugih sredstev 200 tisoč evrov, sprejemnikov satelitskega signala, to je vse za ta vozila, 470 tisoč evrov in druga manjša naročila, očala, GPS sistem in tako naprej v znesku 560 tisoč evrov.

Četrti projekt je komunikacijsko-informacijski sistem, kibernetska obramba, to je prenosljivi KIS, poraba je bila 7 milijonov 200, gre za nakup radio naprav in pripadajoče opreme v višini 3 milijone 100, nakup strežnikov, modemov in usmerjevalnikov v višini 3 milijone in potem ostale manjše opreme, kot je TEMPEST oprema v višini 190 tisoč evrov, komunikacijske in kriptografske opreme 790 tisoč evrov.

Naslednji projekt je pehotna oborožitev in oprema, gre za porabo po zakonu, 4 milijone 380 tisoč. Gre za nakup pehotne oborožitve, predvsem gre za dokup puškomitraljezov, mitraljezov in avtomatskih pušk v višini tri milijone tristo, nakup na merilnih naprav v višini 700 tisoč evrov, radarja za merjenje hitrosti, to je za namen vzdrževanja, 160 tisoč evrov, in drugih manjših kosov opreme, kot so dušilci zvoka, povezovanje, kabli za SPIKE in tako naprej, v višini 174 tisoč evrov.

Naslednji projekt je projekt Oprema bojevnika. Poraba je bila 10 milijonov 400. Gre za nakup JRKB zaščitnih mask v višini 2,5 milijona, opreme za nošenje, to so transportni in patruljni nahrbtnik in druga podobna oprema, 3,8 milijona, nakup opreme za bivanje na terenu, to so spalne vreče, podlage, bivaki in podobno v višini 1,6 milijona, aktivni glušniki v višini 2 milijona, ostalo so pa manjša naročila drobne opreme za ta projekt.

Potem je naslednji projekt oborožitev, oborožitvena oprema specialnih sil, 1,5 milijona. Gre za nakup opreme za usmerjanje zračne podpore v višini 266 tisoč evrov, nakup… / nerazumljivo/, binokularni in panoramski, v višini 780 tisoč evrov, IRR laserskih merilnikov v višini 260 tisoč evrov in nekaj manjših kosov opreme, inženirska oprema, balistične vode, avdio video oprema v višini 173 tisoč evrov.

Potem raketni sistemi, projekt SPIKE, je bilo izvedeno plačilo 4 milijone evrov. Gre za nakup protioklepnih raket SPIKE.

Naslednji projekt je dokup opreme za obstoječi Role. Gre za nakup večjega števila opreme, laboratorijska in kirurška oprema, v znesku 139 tisoč evrov.

Glede infrastrukture pa je projekt posodobitev vojaške infrastrukture VEB, samo 202 milijona, pardon, 2 tisoč 318, vendar to so zadeve glede na tisto, kar je bilo takrat planirano, za leto 2022 so se aktivnosti premaknile v leto 2023 zaradi revizij in zaradi kasnejšega pričetka izvedbe del.

Naprej, glede osrednjega vadišča Postojna je poraba 5,5 milijona, gre za vzdrževalna dela na uredišču strelišča, predvsem Bač, ker je to strelišče Občine Ilirska Bistrica, v višini 5 milijonov evrov. Izgradnja nadomestne transformatorske postaje tudi na tem strelišču Bač 220 tisoč evrov, to je seveda povezano s temi deli, gradbeni nadzor in ostale manjše zadeve, v višini 220 tisoč evrov.

Potem še zadnja je izgradnja strelišča Apače, poraba po zakonu 839 tisoč evrov, predvsem gre za nakup tehnološke opreme. Danes lahko tudi povemo, da imamo gradbeno dovoljenje in da se bo tudi kmalu začel postopek izvedbe naročila. Skratka, poraba v letu 2022 je bila 117,4 milijona oziroma z upoštevanjem leta 2021, takrat smo imeli porabo 74,7 milijona, in je vse skupaj po zakonu poraba 192 milijonov. To predstavlja približno 15 % glede na znesek, ki je naveden v zakonu, in sicer 780 milijonov evrov.

Toliko. Hvala.