Govor

Nikolina Prah

Hvala lepa.

Spoštovana predsednica, spoštovani poslanke in poslanci!

Vlada Republike Slovenije je pripravila Predlog stališča glede Predloga direktive o hitrejši in varnejši oprostitvi presežnih davčnih odtegljajev.

Iz predloga stališča izhaja, da Republika Slovenija podpira cilja, ki sta zastavljena s predlogom direktive. Cilja sta podpiranje delovanja unije kapitalskih trgov z olajšanjem čezmejnih naložb in zagotavljanje pravične obdavčitve s preprečevanjem davčnih goljufij in zlorab. Vlada podpira, da se cilje doseže preko uvedbe učinkovitejših postopkov izračunavanja, odtegovanja in plačevanja davčnega odtegljaja ter zagotavljanja orodij državam članicam za učinkovit boj proti davčnim goljufijam in zlorabam. Slovenija si bo prizadevala za oblikovanje rešitev, ki bodo zasledovale osnovne cilje te direktive. Hkrati si bo prizadevala, da na račun večje učinkovitosti postopkov izračunavanja, odtegovanja in plačevanja davčnega odtegljaja ter s tem povezanega zmanjševanja stroškov vlagateljev ne bo zmanjšana učinkovitost pobiranja davkov, vključno zaradi morebitnega odpiranja novih poti za davčne goljufije in zlorabe.

Glavni element predlagane rešitve so uvedba skupnega digitalnega potrdila o davčnem rezidentstvu, skupnega standarda poročanja za finančne posrednike ter skupnega in standardiziranega postopka davčnega odtegljaja. Države bodo imele možnost izbire med sistemom hitrega vračila in med sistemom olajšave pri viru oziroma kombinacije obeh. Vse navedene elemente že vsebuje tudi obstoječi sistem izračunavanja, odtegovanja in plačevanja davčnega odtegljaja v Sloveniji. lavna razlika od obstoječega sistema je v postopku poročanja, kot se predlaga z direktivo.

Naj dodam, da je Evropska komisija že leta 2020 v akcijskem načrtu za pravično in preprosto obdavčitev in v akcijskem načrtu za unijo kapitalskih trgov za ljudi in podjetja napovedala zakonodajno pobudo o vzpostavitvi skupnega in standardiziranega sistema za davčne odtegljaje, ki ga bo pospremila z mehanizmom za izmenjavo informacij in sodelovanjem med davčnimi upravami držav članic. Evropski parlament je marca 2022 pozdravil akcijski načrt za pravično in preprosto obdavčitev ter podprl njegovo temeljno izvajanje, poleg tega je močno podprl namero Evropske komisije, da pripravi zakonodajno pobudo, ki je tudi danes pred vami. Rok za prenos določb predloga direktive je 31. december 2026, predlog direktive pa naj bi se uporabljal od 1. 1. 2027 dalje.

Glede na navedeno Vlada predlaga, da se predlog stališča potrdi. Hvala.