Govor

Pričenjam 35. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne poslanke in poslance lepo pozdravljam!

Prav tako pozdravljam vse prisotne ministrice, ministre, državne sekretarje in druge strokovne sodelavce, ki ste bili udeleženi pri pripravi tega zakona!

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Lenart Žavbi, ki nadomešča poslanca Miho Lamuta, Jani Prednik, ki nadomešča poslanca Predraga Bakovića, Alenka Jeraj, ki nadomešča poslanca Danijela Krivca, Anton Šturbej, ki nadomešča poslanca Bojana Podkrajška, in mag. Janez Žakelj, ki nadomešča poslanca Jerneja Vrtovca, oziroma obratno, se opravičujem, ja, Jernej Vrtovec nadomešča mag. Janeza Žaklja.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA ODPRAVO POSLEDIC POPLAV IN ZEMELJSKIH PLAZOV IZ AVGUSTA 2023, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo posredovala Vlada s predlogom, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 52. seji, 28. 8. 2023, sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 25. 8. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 30. 8. 2023, skupno mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter interesne skupine lokalnih interesov z dne 29. 8. 2023, predlogi in pripombe Združenja mestnih občin Slovenije z dne 29. 8. 2023, pripombe Združenja občin Slovenije z dne 30. 8. 2023, mnenje Občine Loški potok z dne 29. 8. 2023, predlogi in komentarji Združenja bank Slovenije z dne 29. 8. 2023, pripombe Energetike Ljubljana d. o. o. z dne 29. 8. 2023, pripombe in predlogi Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije z dne 30. 8. 2023 in stališče reprezentativnih delodajalskih organizacij z 30. 8. 2023. Rok za vložitev amandmajev je do zaključka razprave o členih na seji odbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke vabljeni: Vlada in večina ministrstev, Državni svet, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Banka Slovenije, Združenje bank Slovenije ter Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Najprej dajem besedo predstavnikom Vlade, posameznim ministrstev, ki so bili ključni pri pripravi predloga zakona, ki bodo podali uvodno dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona v imenu predlagatelja.

Besedo kot prvi dajem ministrici za javno upravo, Sanji Ajanović Hovnik, ministrici za javno upravo, ja.

Izvolite.