Govor

Dobro jutro vsem skupaj. Pričenjam 28. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne moreta udeležiti naslednja članica in član odbora, to je Suzana Lep Šimenko in pa dr. Anže Logar. Na seji pa kot nadomestni članice in člani odbora pa s pooblastili sodelujejo: Damijan Zrim namesto poslanca Soniboja Knežaka, mag. Rastislav Vrečko namesto, namesto Andreje Živic, Jožef Lenart namesto Franca Rosca, mag. Darko Krajnc namesto Bojana Čebele in Dušan Stojanovič namesto Tineta Novaka.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Tako prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE SVETA O SPREMEMBI DIREKTIVE 2011/85/EU O ZAHTEVAH V ZVEZI S PRORAČUNSKIMI OKVIRI DRŽAV ČLANIC.

Gradivo k prvi, drugi in tretji točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade dne 7. 7. 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Vse tri točke dnevnega reda so vsebinsko povezane, saj so vezane na izvedbo reforme pravil ekonomskega upravljanja v Evropski uniji, zato predlagam, da opravimo skupno razpravo. Minister, ste slišali? Predlagamo, da kar skupno razpravo o vseh treh točkah. Okej. In tako bi predlagala uvodno predstavitev v okviru te točke in pa seveda tudi razpravo. Glasovali pa bomo posebej o podpori posameznih predlogov stališč.

Predlagatelj stališč pri navedenih točkah je Vlada Republike Slovenije. Odbor bo kot matično delovno telo točke obravnaval na podlagi drugega odstavka 154.h člena Poslovnika Državnega zbora. Poslovniško določen rok za vložitev amandmaja matičnega delovnega telesa je najkasneje dva dni pred sejo pristojnega odbora.

K navedenim točkam so vabljeni predstavnice, predstavniki Ministrstva za finance.

In predstavljam in predajam besedo predstavniku Ministrstva za finance za uvodno predstavitev, ministru Klemnu Boštjančiču. Izvolite.