Govor

Spoštovana predsednica, spoštovani predsednik Vlade, ministri, ostali prisotni, spoštovani kolegi!

Odbor za finance je na 27. nujni seji 29. 8. 2023 kot matično delovno telo obravnaval predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2023, drugo spremembo, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada.

Odbor je bil seznanjen tudi z oceno Fiskalnega sveta, okvirnim časovnim potekom obravnave predloga rebalansa, z zahtevo za sklic izredne seje in pa mnenjem Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance.

V poslovniškem roku kvalificirani predlagatelji niso vložili amandmajev.

Seji odbora so prisostvovali predstavniki Ministrstva za finance in pa Fiskalnega sveta.

Uvodno obrazložitev predloga rebalansa je podala državna sekretarka na Ministrstvu za finance, ki je predstavila predlog rebalansa in pojasnila, da obravnavani predlog odraža prizadevanja Vlade za reševanje krize, nastale po naravni nesreči izjemnih razsežnosti, ki je v začetku meseca avgusta prizadela večino ozemlja Slovenije in številne prebivalce. V tem okviru je potrebno zagotoviti zadosten obseg sredstev, s katerimi se bo pomagalo prebivalcem, ki so utrpeli škodo. Predstavila je predvsem prilagoditve v predlogu, in sicer se zagotavlja 220 milijonov evrov za namen nujne pomoči ob naravnih nesrečah, prav tako se v računu finančnih terjatev in naložb zagotavlja 300 milijonov evrov za obnovo po poplavah. Ta sredstva se bodo zagotovila s prenosom pravic porabe iz podprogramov upravljanja s finančnim premoženjem, kjer so bila prej načrtovane za primer zaostrovanja energetske krize, kar se ni uresničilo. Na novem podprogramu Sredstva za pomoč ob naravnih nesrečah se tako načrtuje 520 milijonov evrov, ki bodo skrbno porabljena glede na zakone, ki bodo sprejeti v Državnem zboru. Izpostavila je tudi dodatno zadolževanje, ki ni potrebno, saj se bodo sredstva zagotovila preko zmanjševanja sredstev na računu državnega proračuna.

Predstavnik Fiskalnega sveta je predstavil bistvene ugotovitve iz ocene Fiskalnega sveta. Tako ta ugotavlja, da bo spremembe v predlogu rebalansa smiselne glede na razlog. Ne glede na to, da finančne posledice naravne katastrofe še niso znane, je rebalans v prvi…, pa le prvi korak pri odpravljanju posledic poprav, te se bodo v večji meri pokazale pri pripravi proračunskih dokumentov za leti 2024 in 2025. Spremembe, predvidene z rebalansom, ne spreminjajo ocene, ki jo je Fiskalni svet podal pri prvem rebalansu. Podatki kažejo, da so zlasti proračunski odhodki precenjeni, bi bil primanjkljaj lahko letos nižji. Fiskalni svet opozarja tudi na nujnost preglednega, verodostojnega načrtovanja in izvajanja ukrepov, potrebnih za sanacijo posledic naravne nesreče, ter transparentnega delovanja novih in že obstoječih proračunskih skladov. Državna sekretarka Ministrstva za finance je v odzivu na oceno Fiskalnega sveta podala dodatna pojasnila glede načrtovanja proračunskih odhodkov.

V razpravi so člani odbora izrazili podporo predlogu rebalansa proračuna in izpostavili potrebo po učinkovitih in hitrih ukrepih za pomoč prizadetim v naravni nesreči. Izpostavljeno je bilo, da višina škode trenutno sicer še ni znana ter da bo več podatkov na voljo jeseni. Članice in člani so opozorili na nujnost ureditve pogojev za bivanje, delovanje vrtcev, šol, podjetij. Nekateri razpravljavci so izpostavili, da bi bil predlog lahko obširnejši ter na nujnost transparentne porabe sredstev namenjen sanaciji posledic naravne nesreče. Opozorjeno je bilo tudi na pomen evropskih sredstev, sodelovanja z deležniki na evropski ravni ter tudi, da bo moral sodelovati celoten državni sistem, da se bodo sredstva, ki so na voljo, lahko učinkovito izkoristila. Članice in člane zanima tudi natančnejša ocena nastale škode, morebiten prispevek proračunskih uporabnikov, ki niso zajeti v predlogu, ter katera druga sredstva bodo še na voljo za sanacijo posledic. Državna sekretarka je podala dodatna pojasnila na vprašanja postavljena v razpravi, pri čemer je pojasnila, da bodo tudi ostala ministrstva poiskala morebitne rezerve v skladu s pravili o prerazporeditvah. Predstavila je tudi potek pripravljanja in ocenjevanja škode ter sredstva, ki so na voljo iz domačih in evropskih skladov.

Po razpravi je odbor sprejel sklep, da Odbor za finance se je seznanil s Predlogom rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2023 II in ga podpira.

Hvala lepa.