Govor

Spoštovani kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 46. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklicala na podlagi prvega in drugega odstavka 58. člena in drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora. Obvestili o odsotnih poslankah in poslancih seje ter o vabljenih na sejo sta objavljeni na e-klopi.

Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 46. izredne seje, ki ste ga prejeli v ponedeljek, 28. avgusta, s sklicem seje. O tem predlogu bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika. Predlogov za širitev dnevnega reda nisem prejela in zato zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem. Prosim, preverite delovanje vaših glasovalnih naprav!

Glasujemo o dnevnem redu. Prisotnih je 73 poslank in poslancev, vsi so glasovali za in proti nihče.

(Za soglasno.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 46. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG SKLEPA O PRAVICI NADOMEŠČANJA POSLANCA, KI OPRAVLJA FUNKCIJO V VLADI.

Ob imenovanju poslanca Mateja Arčona za ministra je Državna volilna komisija ugotovila, da ima pravico do njegovega nadomeščanja Danijel Bešič Loredan, ki pa funkcije poslanca ni mogel prevzeti, dokler je opravljal funkcijo ministra, zato je Državna-volilna komisija zboru posredovala sklep, s katerim je ugotovila, da pripada pravica opravljanja funkcije poslanca namesto Mateja Arčona, ki opravlja funkcijo v vladi, Aleksandru Prosenu Kralju. Državni zbor se je 13. julija 2023 seznanil z obvestilom predsednika Vlade dr. Roberta Goloba o odstopu od Danijela Bešiča Loredana s funkcije ministra za zdravje. Državno-volilno komisijo sem zaprosila, da na podlagi tretjega odstavka 17. člena Zakona o volitvah v Državni zbor Državni zbor čim prej obvesti, kateri kandidat ima pravico opravljati funkcijo poslanca namesto Mateja Arčona, ki mu poslanska funkcija na podlagi 14. člena Zakona o poslancih miruje, ker opravlja funkcijo ministra. Državna-volilna komisija je 10. avgusta 2023 Državnemu zboru posredovala sklep, s katerim je ugotovila, da pripada pravica opravljanja funkcije poslanca namesto poslanca Mateja Arčona, ki opravlja funkcijo v Vladi Aleksandru Prosenu Kralju. Sklep Državne-volilne komisije je obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru predložila predlog sklepa, ki je objavljen na e-klopi. Želi morda podpredsednik komisije, mag. Darko Krajnc predstaviti poročilo? Ne. Želite morda besedo predstavniki poslanskih skupin? Ne. Morda poslanke, poslanci? Tudi ne.

Torej prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa in na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »V času, dokler poslanec Matej Arčon opravlja funkcijo ministra, funkcijo poslanca Državnega zbora še naprej opravlja Aleksander Prosen Kralj, rojen 28. novembra 1985, stanujoč Vrbovo 56, Ilirska Bistrica.

Glasujemo. Navzočih je 76 poslank in poslancev, vsi so glasovali za, proti nihče.

(Za soglasno.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA PREDLOGA REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023.

Predlog Rebalansa proračuna je v obravnavo zboru predložila Vlada in za predstavitev predloga rebalansa proračuna za leto 2023 dajem najprej besedo predsedniku Vlade, dr. Robertu Golobu, ki bo govoril kar iz klopi.

Izvolite.