Govor

Saša Jazbec

Spoštovani, hvala lepa in lepo pozdravljeni.

V začetku meseca se je naša država soočila z naravno nesrečo izjemnih razsežnosti, ki je prizadela večino ozemlja Slovenije in številne prebivalce. Zaradi teh izrednih razmer je bilo potrebno odločno ukrepanje države in posledično tem okoliščinam prilagoditi tudi državni proračun za letošnje leto. Dolžnost Vlade in Ministrstva za finance je, da se odzove hitro in odločno ter zagotovi vse potrebno za nudenje pomoči prizadetemu prebivalstvu. To vključuje tudi oziroma predvsem zagotavljanje zadostnega obsega sredstev za ukrepe, da se ljudem čim prej omogoči ustrezne pogoje bivanja, zagotovi dostopnost prizadetih območij ter podjetjem, obrtnikom in kmetijstvu, ki so jim te nesreče onemogočile delo, pomaga, da se spet postavijo naloge na noge. Tako vam predstavljamo rebalans proračuna za letošnje leto, drugi rebalans, ki odraža to zavzetost Vlade za reševanje krize.

V bistvu je rebalans zelo preprost. Zagotavlja se dodatnih 220 milijonov splošne proračunske rezerve za namen nujne pomoči ob naravnih nesrečah. Ker gre za hitro nudenje te pomoči, seveda nismo uspeli namenov razdeliti po posameznih področij, po področjih. Poleg tega, torej poleg teh 220 milijonov dodatnih pravic porabe med rezervami pa se zagotavlja tudi v računu finančnih terjatev in naložb 300 milijonov evrov za obnovo po poplavah oziroma za dodatne sanacijske ukrepe, ki se bo, ta del se bo zagotovil s prenosom pravic porabe iz podprograma upravljanja s finančnim premoženjem. V luči energetske krize, v kateri se je pač sprejemal originalni proračun za letošnje leto, je bilo v letošnjem letu načrtovanih 300 milijonov za morebitne dokapitalizacije oziroma naknadna vplačila kapitala družbe v stebru energetike za primer morebitne nadaljnjega zaostrovanja energetske krize, ker se pa ta kriza ne zaostruje in ker je tudi HSE letos državi že vrnil 100 milijonov tega naknadno vplačanega kapitala in napovedal dodatno vrnitev, pa torej ta sredstva za ta namen, originalno namenjen, ne bodo potrebna in se jih bo uporabilo za namen odpravljanja posledic poplav. Zato je, v bistvu ves torej rebalans se da strniti zelo na kratko, da se v okviru novega podprograma, ki smo ga oblikovali prav za ta namen, torej sredstva za pomoč ob naravnih nesrečah, da se skupno načrtuje omenjenih 520 milijonov. Ta sredstva bodo skrbno porabljena, poraba pa bo temeljila na zakonih, ki ste jih že oziroma jih še boste sprejeli v Državnem zboru.

Poudarjam, da v tem trenutku zaradi predvidenih sprememb državnega proračuna dodatno zadolževanje samo za ta namen ni potrebno, ker se bodo dodatna sredstva namreč zagotovila na račun zmanjšanja sredstev na računu državnega proračuna. Prav tako nismo spreminjali fiskalnega okvira oziroma zgornje meje dovoljenih odhodkov državnega proračuna, ker ocenjujemo, da bodo enostavno nekateri…, nekateri ukrepi, nekateri projekti, nekatere investicije, zaradi poplav enostavno bodo onemogočeni in bodo odhodki absolutno ostali znotraj mej, ki jih je Državni zbor določil aprila letos.

Hvala lepa.