Govor

Vse članice in člane odbora in ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjam 27. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani, da je zadržan, se seje ne more udeležiti dr. Anže Logar, na seji pa bo kot nadomestni član odbora s pooblastilom sodeloval Aleksander Reberšek namesto Jerneja Vrtovca.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red odbora. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje kot ste ga sprejeli, prejeli s sklicem.

Tako prehajamo na prvo sejo, na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023 II.

Predlagatelj rebalansa je Vlada. Državnemu zboru ga v obravnavo pošilja na podlagi 40. člena Zakona o javnih financah in 166. člena Poslovnika Državnega zbora.

K tej točki so vabljeni: Vlada, Ministrstvo za finance, Fiskalni svet in Urad za makroekonomske analize in razvoj, ki so se opravičili.

Kot dodatno gradivo ste prejeli oceno Fiskalnega sveta, okvirni časovni potek obravnave predloga rebalansa proračuna, zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora in pa mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance.

Odbor bo predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2023 II obravnaval na podlagi četrtega odstavka 166. člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da se matično delovno telo opredeli do predloga rebalansa proračuna in do vloženih amandmajev in pripravi poročilo, ki vsebuje njegova stališča in opredelitve do amandmajev ter amandmaji matičnega delovnega telesa. Do izteka roka za vložitev amandmaja, torej do 28. 8., ni bilo vloženih amandmajev. Odbor bo tako razpravljal o predlogu rebalansa v celoti.

Predstavnico Vlade prosim, da poda uvodno obrazložitev predloga rebalansa. Izvolite, mag. Saša Jazbec.