Govor

Spoštovana predsednica, hvala lepa za besedo.

Spoštovane kolegice in spoštovani kolegi!

Jaz danes ne bom govoril o nepotrebnih mrtvih, ki so se nam zgodili v času korone v neki drugi vladi. Ne bom govoril niti ne o neustavnih ukrepih. Ne bom govoril o nepotrebni represiji, ki se je izvajala takrat in tudi ne bom govoril o dobičku, ki so ga nekateri takrat kovali, pa bi moral, vendar ob neki drugi priložnosti.

Bom pa izkoristil izhodiščni del svojega stališča, da izrazim najgloblje spoštovanje najprej do tistih, ki so danes na terenu, ki so vse dni že na terenu, od Civilne zaščite, gasilcev, vojske, policije, prostovoljcev, tudi kolegov politikov in seveda tudi izkoristil stališče, da še enkrat izrazim najgloblje sožalje vsem svojcem žrtev teh katastrofalnih poplav in obžalovanja, da je toliko naših državljank in državljanov ostalo brez imetja, brez domov in se znašla v položaju hude negotovosti.

Na včerajšnji izredni seji Državnega zbora smo v znak solidarnosti Socialni demokrati se odrekli razpravi, zato bom tudi v svojem stališču danes do Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč zelo kratek.

Odgovornost države v trenutkih, trenutnih okoliščinah je, da državljanu zagotovi pomoč nemudoma in brez obotavljanja, da je odprava posledic poplav prva prioriteta in seveda tudi primaren fokus, da je zakonodajna veja oblasti operativna in sposobna nasloviti pričakovanja vseh prizadetih v kar se da visoki meri. Ta sklep je korak prav v to smer in zato ga bomo podprli,

Socialni demokrati smo si enotni in verjamem, ne glede na stališče, ki smo ga pravkar slišali oziroma eno nazaj, verjamem, da tudi vsa slovenska politika, in sicer ta, da moramo vsi v negotovem položaju povrniti stabilnost, občutek varnosti in pa hiše ljudi, ki so utrpeli škodo in seveda utrpeli žrtve, hiše spremeniti nazaj v domove.

Hvala lepa.