Govor

Matej Skočir

Spoštovana predsednica Državnega zbora, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, ostali vabljeni!

Hvala za besedo.

Torej, z namenom zagotovitve hitre pomoči prizadetim območjem je Vlada Republike Slovenije predlagala Državnemu zboru sprejetje Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč po nujnem postopku.

Po izvedeni konstruktivni razpravi ste včeraj na izredni seji v Državnem zboru ta zakon tudi soglasno sprejeli. Predmet današnje razprave in odločanja pa je Predlog Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

Prva alineja drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije namreč določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Ker se je državni svet odpovedal pravici do suspenzivnega veta na zakon in je o tem že obvestil Državni zbor, so skladno z 21.a členom Zakona o referendumu in ljudski iniciativi izpolnjeni pogoji, da Državni zbor tudi sprejme sklep, da referenduma ni dopustno razpisati, ker gre za Zakon o nujnih ukrepih za odpravo posledic naravnih nesreč.

Sklep o nedopustnosti razpisa referenduma mora vsebovati tudi razloge, zaradi katerih referenduma ni dopustno razpisati. Ti razlogi so: novela zakona je bila sprejeta zaradi nujnih ukrepov odprave posledic naravne nesreče, država se namreč sooča z naravno nesrečo velikih razsežnosti in izjemno hudimi posledicami tako poplav in plazov. Za preprečitev povečanja že nastale škode, za zavarovanje življenj in premoženja prebivalstva ter zaradi zagotovitve hitre pomoči na prizadetih območjih pa je potrebno takojšnje ukrepanje države, ki ne dopušča odložitve uveljavitve včeraj sprejetih ukrepov zaradi izvedbe referendumskih postopkov. Da se pričnejo izvajati vse z včerajšnjim zakonom določene aktivnosti in ukrepi, mora zakon čim prej stopiti v veljavo in vas zato tudi prosimo za podporo temu predlogu.