Govor

Luka Omladič

Torej, nekaj sprememb zakona se povezuje tudi na področje dela Ministrstva za solidarno prihodnost.

Prvi sklop sprememb je povezan s tem, da v skladu z Zakonom o državni upravi Ministrstvo za solidarno prihodnost opravlja naloge sedaj tudi na področju socialnega varstva, torej po Zakonu o socialnem varstvu, in sicer v delu, ki se nanaša na institucionalno varstvo, pomoč družini na domu, socialni servis in vodenje, varstvo ter zaposlitve pod posebnimi pogoji. Tako se v ta namen s predlagano novelo ZSV storitve, ki so v pristojnosti Ministrstva za solidarno prihodnost in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti natančneje razmeji.

V nadaljevanju je v zakonu še nekaj manjših sprememb, ki so vezane na delovanje Ministrstva za solidarno prihodnost. En sklop sprememb se veže na družinskega pomočnika. Družinski pomočnik, inštitut družinskega pomočnika po ZSV se sicer 31. 12. 2023 ukinja in prehaja v ZDOSK kot oskrbovalec družinskega člana, ampak kljub temu črtanju poglavja o družinskem pomočniku se v noveli izvaja nekaj sprememb z namenom izboljšanja položaja upravičencev do družinskega pomočnika, torej, do konca letošnjega leta.

Poleg tega v noveli urejamo tudi institucionalno varstvo v drugi družini, opredeljujemo izločitev dejavnosti uporabnikov iz tržne dejavnosti in kar je tudi v povezavi z Zakonom o dolgotrajni oskrbi, storitev institucionalnega varstva, ki jo izvajajo VDC in CUDV, je v veljavnem Zakonu o dolgotrajni oskrbi opredeljena kot storitev dolgotrajne oskrbe, v prenovljenem Zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki bo predmet tudi razprave kasneje, pa ne, tako z novelo zakona ZSV stanje v VDC in CUDV ter storitve, ki jih izvajajo, vračamo v stanje pred sprejetjem ZDOSK, torej ostajajo v celoti v ZSV. Namen tega je tudi, da v tem, bi rekel, tranzicijskem obdobju, ko vzpostavljamo tako rekoč nove mehanizme dolgotrajne oskrbe, vendarle imamo, kako bi rekel, v skladu z načelom previdnosti sistem, ki te najbolj ranljive skupine pravzaprav drži izven teh sprememb, dokler ne bodo stvari izpeljane do konca in trdno postavljene.

Hvala.