Govor

Ja, saj bom kratka.

Poglejte, kolegica poslanka, omenjali ste o tem, da pač ni nič drugače, če je zadeva na Zavodu za zdravstveno zavarovanje, češ da pač tudi na področju zdravstva imamo stiske. Absolutno jih imamo, ampak danes Zavod za zdravstveno zavarovanje že deluje v različnih oblikah komisij, sem povedala, in znotraj teh so tudi različne strukture zaposlenih. In dejstvo je, kar je pri tem najbolj pomembno, da centri za socialno delo opozarjajo, da nimajo strokovnih kompetenc. Nenazadnje dobro veste, da je bila dolgotrajna oskrba včasih celo pod Ministrstvom za zdravje, ravno zato, ker gre pač za posebne pravice, ki zahtevajo tudi nekatere druge poglede, in zato je zagotovo bolje, da je zadeva urejena preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje kot pa centrov za socialno delo.

Kar se tiče financiranja, sem povedala, jaz se pač z vami ne morem strinjati. Mi na primer obveznega davka nismo predvideli, predvideli smo evropska sredstva. Tudi vi, spoštovani, planirate, planirate denar iz proračuna za leto 2025, ki ga sploh ni, proračuni se sprejemajo za dve leti, proračuna za leto 2025 ni. Torej, tudi vi govorite o denarju, ki ga ni.

Kar se tiče demografskega sklada in vsega ostalega, smo že večkrat povedali, problem je pač, da ste ga ukinili. Kljub temu, da smo starajoča se družba, kljub temu, da postajamo dolgoživa družba in da če hočemo kakovostno življenje vseh nas, bo potrebno tukaj sodelovanje.

In še za konec, spoštovani, ravno berem, pred nekaj minutami, delodajalci, nekateri, ministrstva, ne razumejo socialnega dialoga in ga pretvarjajo v socialni monolog. Zaradi neslišnosti v procesu dolgotrajne oskrbe in drugih zakonov izstopajo delodajalci iz Ekonomsko-socialnega sveta. No, to je pa vaše vključevanje.

Hvala lepa.