Govor

Azra Herceg

Hvala lepa za besedo, spoštovana predsednica Odbora za zdravstvo.

Spoštovani članice in člani ter vsi ostali vabljeni!

Vlada Republike Slovenije je na 57. redni seji, dne 6. 7. sprejela besedilo Predloga Zakona o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili ter predlagala Državnemu zboru, da predlog zakona obravnava po nujnem postopku, zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za delovanje države.

Cilj predloga zakona je zagotavljanje nemotene, varne in kakovostne preskrbe prebivalstva z zdravili, z zagotovitvijo nemotene in stalne razpoložljivosti vseh zdravil, ki so na trgu v Republiki Sloveniji, v javnih lekarniških zavodih.

Temeljni namen zakona je začasno urediti problematiko nabave zdravil v javnih lekarniških zavodih. Slednji so dolžni postopati po postopku javnega naročanja, kar je pripeljalo do nezmožnosti hkratnega spoštovanja področnih predpisov in predpisov s področja javnega naročanja. Obenem predlog zakona zagotavlja spoštovanje temeljnih načel porabe javnih sredstev. Zaradi strogih formalnih in postopkovnih zahtev, ki jih določa Zakon o javnem naročanju, se javni lekarniški zavodi spopadajo z nepremostljivo oviro, kako zagotoviti vsa zdravila, ki so na trgu v Republiki Sloveniji najpozneje v 24. urah od naročila oziroma naslednji delovni dan.

S predlogom zakona želimo razbremeniti javne lekarniške zavode pri nabavi zdravil in ostalih izdelkov za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, torej blaga, ki ga javni lekarniški zavodi kupujejo zaradi nadaljnje prodaje tretjim osebam, ki jih v skladu z Zakonom o lekarniški dejavnosti lekarne morajo imeti na zalogi oziroma dobaviti v izjemno kratkem roku.

Da bi zagotovili višjo dostopnost do zdravil vsem pacientom, predlog zakona uvaja izjemo od javnega naročanja in sicer določa, da se Zakon o javnem naročanju ne uporablja za naročila zdravil, ki se v skladu z Zakonom o zdravilih štejejo kot zdravila na trgu v Republiki Sloveniji in jih oddajajo javni lekarniški zavodi v skladu z Zakonom o lekarniški dejavnosti.

Z vidika zagotavljanja transparentnosti predlog zakona ureja tudi obveznost javnih lekarniških zavodov, da so pri naročilih zdravil, ki so se v skladu z Zakonom o zdravilih štejejo kot zdravila na trgu v Republiki Sloveniji, dolžni upoštevati prepoved omejevanja konkurence, prepoved diskriminacije in načelo transparentnosti. Naročnik mora za ta naročila voditi evidenco o njihovi oddaji, ki zajema navedbo dobavitelja, predmeta, vrste predmeta in vrednosti naročila brez DDV. Prav tako mora podatke o naročilih iz preteklega leta objaviti na svoji spletni strani. Ukrepi, ki jih prinaša predlog zakona so začasni in veljajo do 31. decembra 2024. Amandmaji pred vami popravljajo naslov predloga zakona na način, da že iz njega izhaja, da je predmet tega zakona začasno urejanje nabave zdravil in da je veljavnost predloga zakona časovno omejena na leti 2023 in 2024.

Nadalje se z amandmajem k 1. členu sledi mnenju Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora Republike Slovenije glede terminološke ustreznosti zapisa področja urejanja predloga zakona. Z amandmajem k 2. členu se določa odstop od celotnega ZJN-3, saj ni zadosti odmik le od člena, ki ureja naročnike, temveč se mora začasni odmik nanašati tudi na objave, postopek, tehnike naročanja, mejne vrednosti, blažje režime oziroma izjeme, pravno varstvo in tako dalje.

Javni lekarniški zavodi bodo na podlagi predloga zakona še naprej naročniki po ZJN-3 pri naročanju drugega blaga, saj izjema velja le glede zdravil, ki jih določa prvi odstavek tega člena, ki so na trgu v Republiki Sloveniji. Nadalje se za namen transparentnosti in jasnosti ter postopkovne predvidljivosti postopek definira. Evidenca o vrsti in količini dobave zdravil, se zagotovi preglednost in transparentnost, služila pa bo tudi za namen izvajanja pristojnosti nadzornim organom. Nadzor pristojni organi vršijo v skladu s predpisi, ki urejajo njihovo delovanje.

Z zadnjim amandmajem se dodaja prehodna določba, ki predvideva, da se postopki, začeti do uveljavitve tega zakona, nadaljujejo v skladu z ZJN3. Postopki, ki bodo v teku na dan 31. december 2024 pa se nadaljujejo in končajo v skladu s tem zakonom. Hvala lepa za pozornost.