Govor

Lep pozdrav. Predlagam, da kar pričnemo z 21. nujno sejo Odbora za zdravstvo. Najprej vse lepo pozdravljam in kar pričnemo z 21. sejo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika.

Istočasno sporočam, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanka Andreja Živic, ki nadomešča poslanko Matejo Čalušić, poslanec Gašper Ovnik, ki nadomešča poslanko Sandro Gazinkovski, poslanec mag. Janez Žakelj, ki nadomešča poslanko Ivo Dimic, Rado Gladek, ki nadomešča poslanko mag. Karmen Furman. In istočasno sporočam, da se je se je opravičila in je opravičeno odsotna poslanka Jelka Godec.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje, in sicer ste s sklicem 11. julija prejeli predlog dnevnega reda, ki se glasi: Predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili, nujni postopek. Ker do pričetka seje ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red seje kot je predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O NUJNIH UKREPIH ZA ZAGOTAVLJANJE NEMOTENE PRESKRBE Z ZDRAVILI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije.

Kolegij predsednice Državnega zbora je devet…, na 49. seji, 11. julija odločil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Amandmaji k predlogu zakona se lahko vlagajo do zaključka razprave o členih na seji odbora in so tudi že vloženi, za tiste, ki tega še niste videli.

Kot gradivo objavljeno na spletni strani Državnega zbora ste prejeli predlog zakona z dne 6. julij 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 11. julij 2023, zahtevo skupine poslank in poslancev za sklic izredne seje Državnega zbora z dne 6. julij 2023 ter mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide z dne 12. julij 2023.

K točki so bili vabljeni predstavniki Vlade, predstavniki Ministrstva za zdravje, predstavniki Zakonodajno-pravne službe, Državnega sveta, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, predstavniki Lekarniške zbornice Slovenije in Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Pričenjamo torej drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o amandmajih in členih predloga zakona. Predlagam odboru tako kot do sedaj, da se razprava o vseh členih in o vseh amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena po Poslovnika in nato po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih, nato pa glasovanje o vseh členih skupaj. A kdo temu nasprotuje? (Ne.) Super, in kar pričenjamo.

Torej, besedo dajem državni sekretarki na Ministrstvu za zdravje, Azri Herceg.

Izvolite.