Govor

Luka Mesec

Hvala lepa in vsem lep pozdrav.

Tudi sam bi najprej rad izrazil sožalje vsem, ki so utrpeli škodo v teh poplavah. Moram reči, da jih tudi sam z zaskrbljenostjo spremljam, kaj se po terenu dogaja, pa na nek način podoživljam tisto, kar smo v Železnikih, od koder sem tudi sam, doživel leta 2007. Zdaj na žalost kar ena četrtina naših sodržavljank in sodržavljanov živi na prizadetih območjih in mislim, da se moramo vsi skupaj zavedati, da živimo in smo doživeli katastrofo neslutenih razsežnosti. In na tem mestu bi se seveda zahvalil vsem, ki pomagate, hkrati pa vse pozval, da se zavedamo resnosti situacije in da bo treba v naslednjih mesecih ne glede na to, kakšne so razlike med nami, delati skupaj, strniti vrste in iskati med nami solidarnost in skupne imenovalce, da presežemo to, kar nas je doletelo.

Na Ministrstvu za delo smo zato seveda že v petek, takoj ko se je pokazalo, s čim se soočamo, organizirali neke vrste krizni štab, se slišali z vsemi našimi izvajalci od centrov za socialno delo, Zavoda za zaposlovanje, preko Ministrstva za solidarno prihodnost smo bili redno v zvezi z domovi za starejše, z VDC-ji, CUDV in tako naprej, da smo redno beležili monitoring, hkrati pa komunicirali s socialnimi partnerji, s kakšnimi ukrepi lahko mi pomagamo. Tako da zdaj v tem prvem paketu ukrepov, ki je tudi z naše strani začetek, smo pripravili naslednje: ukrepe za pomoč zaposlenim, čakanje na delo, potem nadomestilo ob višji sili, pomoč samozaposlenim in pa dodatnih 7 dni izrednega dopusta za vse, ki boste kot prostovoljci pomagali na terenu. Pa mi dovolite, da na kratko vsakega od teh ukrepov predstavim.

Čakanje na delo. To je ukrep, ki je sicer že vsebovan v Zakonu o delovnih razmerjih, ampak v trenutni obliki je zapisan tako, če delodajalec zaposlenemu ne more omogočiti dela iz poslovnih razlogov, ga lahko napoti na čakanje na delo. Zaposlenemu v tem primeru pripada 80 % plače, ampak to je v celoti strošek delodajalca. Zdaj, seveda se pa zavedamo, da v podjetjih, ki so bila poplavljena, če omenim samo BSH, so nastale milijonske škode na opremi, na prostorih in tako naprej in ti delodajalci niti približno ne bodo zmogli hkrati nadomeščati materialnih izgub in hkrati pokrivati plač svojim zaposlenim, zato z ukrepom, ki ga zdaj predstavljam, uvajamo shemo subvencioniranja, kjer bo država krila 80 % tega stroška. Se pravi, če delodajalec zaposlenega napoti na čakanje na delo, zaposlenemu pripada 80 % plače in 80 % od tega bo pokrila država, 20 % pa samo delodajalec.

Podobno je z višjo silo, višjo silo se uporablja v primeru, če je recimo nekomu poplavilo hišo ali pa tudi v primeru, da, ne vem, je poplavilo vrtec in nima varstva otrok in zato pač mora ostati doma, ker pač otrok nima kam dati v varstvo, lahko uveljavlja višjo silo in v tem primeru je bilo do zdaj v zakonu pisano, da pripada zaposlenemu polovica plače in to polovico plače krije delodajalec. Mi uvajamo do konca leta shemo, da zaposlenemu pripada 80 % plače in teh 80 % krije država, ne delodajalec. Se pravi, če se soočate s situacijo, da iz takšnih ali drugačnih razlogov ne morete v službo, lahko koristite višjo silo in 80 % plače vam bo v tem primeru pokrila država.

Potem tretji ukrep so pomoči za samozaposlene, kjer do konca leta uvajamo pomoč v znesku tisoč 200 evrov mesečno na samozaposlenega, če mu je poplava onemogočila v pretežni meri opravljanje dejavnosti, potem lahko vsak mesec, zdaj do novega leta zaprosi za tisoč 200 evrov mesečne pomoči in pa zadnji ukrep, ki ga bom predstavil, je 7 dni dodatnega izrednega dopusta. To lahko koristite vsi, ki se boste odločili, da boste kot prostovoljci pomagali v organiziranem prostovoljskem delu, se pravi 7 dni do konca leta, če boste se prijavili v aplikacijo ali pa h kakšni prostovoljski organizaciji, ki vam bo dala potrdilo, lahko 7 dni do konca leta opravite na terenu kot prostovoljci pri pomoči pri odpravljanju posledic poplav, v tem primeru vam bo država pokrila plačan dopust za teh 7 dni.

In pa nazadnje, preden končam, bi vse skupaj želel pozvati, ker z zakonom uvajamo tudi v ponedeljek, 14. avgust, ko dela prost dan, da takrat skupaj pokažemo solidarnost do naših sodržavljank in sodržavljanov, ki so utrpeli škodo in jim gremo vsi skupaj v ponedeljek pomagati.

Hvala lepa.