Govor

Spoštovani poslanke in poslanci, kolegi ministri, državni sekretarji, lep pozdrav z moje strani!

Mogoče bom začel na ta način, da smo v letošnjem letu od samega začetka leta izkusili moč narave, da smo zelo hitro ugotovili, da bo Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč, ki se na sistemski ravni ukvarja z odpravo posledic, torej ne toliko z intervencijo, ki je predmet drugega zakona, ki je v pristojnosti Ministrstva za obrambo, vendar kljub temu smo Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč imeli predviden za obravnavo na Vladi v prvi popočitniški seji, se pravi 17 avgusta, zaradi dogodkov, ki so se v Sloveniji zgodili v maju, tudi v juliju in nujno je bilo tudi s tem sistemskim zakonom odreagirati.

Spomnil bi vas, da je Vlada že v tem mandatu enkrat dopolnjevala zakon in to po naravni nesreči, po požaru v naravi lansko leto na Krasu. Torej se poskušamo v maksimalni možni meri odzivati na to, kar nam prinašajo okoliščine, kar nam prinašajo nenazadnje podnebne spremembe. Vidi se, da bomo morali na ta način zastaviti tudi našo politiko zelenega prehoda. To, kar imamo danes, je, na mizi, je tisti prvi odziv. Ta zakon je primeren in dober inštrument za odzivanje na krize, ki smo jih v letošnjem letu imeli tako v maju kot juliju, ni pa inštrument, ki lahko v celoti pokrije ekstremne, ekstremne dogodke, ki so nas prizadeli v zadnjih dneh, zato bomo morali tako na nivoju Vlade kot tudi na nivoju Državnega zbora se z odpravo posledic te zadnje ujme in nesreče gotovo še ukvarjati, torej danes ni zadnja obravnava kakšnega predloga, ki ga bo Vlada posredovala v Državni zbor in ki bo iskal odziv na to naravno nesrečo.

V osnovi je zakon, ki ga imate na mizi, sestavljen iz treh, pod treh elementov. Prvič, tu se ukvarjamo z obnovo infrastrukture tako na lokalni kot tudi državni ravni in zakon prvič odkar ga imamo, uvaja predplačilo na podlagi predhodne ocene škode. Predplačilo bodo lahko prejele občine za obnovo svoje infrastrukture v znesku 40 % predhodno ocenjene škode, škodo bo ocenilo tako kot se je to dogajalo do zdaj, Ministrstvo za obrambo oziroma Uprava za zaščito in reševanje preko sistema Ajda. To pomeni, da bomo lahko zelo hitro pričeli tudi z nujnimi sanacijami na terenu.

Drug del pomeni…, drug pomemben del tega zakona je resorski odziv na razmere, ki smo jim bili priča. Tu bodo gotovo moji kolegi ministri, danes je tu z mano minister Mesec in minister Han in pa državni sekretarji iz MORSA in pa Ministrstva za kmetijstvo podali svoje podrobnejše obrazložitve, da bodo povedali, kako smo se znotraj našega zakona odzvali tudi na problematiko in težave, ki so jo prinesle te razmere na njihovih področjih. Tretji pomemben element, ki ga naslavljamo oziroma ki ga ta zakon prinaša pa je tudi retroaktivnost. To pomeni, da bodo določbe tega zakona veljale za vse naravne ujme, ki so Slovenijo in njene prebivalce gospodarstvo prizadele od začetka letošnjega leta, se pravi, od 1. 1. 2023. Načeloma retroaktivnost lahko velja pod določenimi pogoji, ti so, da je to, kar počnemo nedvomno v javnem interesu in to, da niso pri tem kratene pravice nikogar.

Ta zakon je bil kljub kratkemu času, ki smo ga imeli na voljo za usklajevanje, vseeno včeraj usklajevan z vsemi tremi občinskimi združenji. Zadovoljen sem, da je bil naš sestanek včeraj s predsednikom Vlade, kolegi ministri produktiven. Da so občine zadovoljne s tem, kar smo jim tam predstavili. Verjamem, da je tu tudi ostali del ministrske ekipe opravil svojo nalogo, tu predvsem mislim na ministra Hana za mano in je tudi z gospodarstvom uskladil tiste ukrepe, ki jih lahko zdaj na v tem prvem odzivu uvrstimo v sam zakon in to se mi zdi tisto, kar je v tem trenutku najpomembnejše za izpostaviti, da damo odziv tistim ekipam, ljudem, ki so bili na terenu prizadeti, kmetijstvu, gospodarstvu in da pokažemo, da tudi politika tu odigra svojo aktivno, ažurno vlogo in da se hitro odzivamo na to katastrofalno situacijo, ki je prizadela več kot dve tretjini Slovenije.

Jaz verjamem, da bo tudi današnja razprava tako v odboru kot v Državnem svetu konstruktivna in da jo bomo pripeljali do zaključka in kot sem rekel, to je šele začetek odzivanja na naravno nesrečo, ki nas je prizadela. Delo, ki nas še čaka, je ogromno, tako nas tu v politiki, še bolj pa vseh tistih, ki se s posledicami ukvarjajo na terenu.

Tu predsednica, bi jaz zaključil svojo uvodno predstavitev in dal besedo mojim kolegom in ostalim ministrstvom, da predstavijo še ukrepe po svojih ministrstvih.