Govor

Pričenjam 34. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vas vse lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Jožef Horvat, ki nadomešča poslanca mag. Janeza Žaklja, in Lenart Žavbi, ki nadomešča poslanca Teodorja Uraniča.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora … Ja, še eno pooblastilo imam, in sicer Tamara Vonta nadomešča poslanca Aleša Rezarja.

Prehajamo torej na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem.

Preden preidemo na obravnavo predloga zakona bi prosila, da bodimo vsi pri predstavitvi mnenj in stališč v razpravi racionalni s časom. Ob 13. uri je namreč v Državnem zboru predviden obisk predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki nas bo nagovorila v veliki dvorani Državnega zbora. V primeru, da obravnave predloga zakona do 13. ure ne bomo zaključili, bom sejo prekinila vsaj za 30 minut, ob 15. uri je namreč že predviden začetek izredne seje Državnega zbora.

Prehajamo torej zdaj na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ODPRAVI POSLEDIC NARAVNIH NESREČ, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo posredovala Vlada s predlogom, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 51. seji dne 8. 8. 2023 sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 7. 8. 2023, zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajovicem z dne 7. 8. 2023, pripombe Združenja mestnih občin Slovenije z dne 7. 8. 2023, predlogi in dopolnitve Združenja občin Slovenije z dne 8. 8. 2023, pripombe Skupnosti občin Slovenije z dne 8. 8. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 8. 8. 2023 in mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 9. 8. 2023. Rok za vložitev amandmajev je do zaključka razprave o členih na seji odbora. Do zdaj je bil vložen amandma Poslanske skupine NSi k 6. členu.

Na sejo so bili k obravnavi te točke vabljeni: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za obrambo, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, dodatno pa sem na sejo vabila še Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno podjetniško zbornico Slovenije.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Besedo zdaj dajem predstavniku Ministrstva za naravne vire in prostor, ministru Urošu Brežanu, da nam poda dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona.

Izvolite.