Govor

Spoštovana predsednica Državnega zbora, hvala za besedo. Spoštovani predsednik Vlade, spoštovani ministri in ostali predstavniki Vlade, spoštovane kolegice in kolegi, vsem lep pozdrav. / nagovor v italijanščini/

Kot smo videli, obilno deževje prejšnjih dni je postavilo Slovenijo na kolenih, je prišlo do katastrofalne poplave s posledicami, ki smo jih vsi videli, ampak v pretekli zgodovini Slovenije noben prebivalec Slovenije še takšne tragedije ni preživel in ni nikoli videl. Torej, v tem trenutku so problem grozeči plazovi. Vemo, da tereni so močno razmočeni, tako da v naslednjih dneh bo treba pozorno paziti in to se seveda že dogaja na terenu, da se plazovi ne bi še sprožili in dodatno poškodovali ljudi in objekte in naredilo še dodatne škode. Seveda materialne škode, ki so nastale na premoženjih posameznikov, na kmetijskih gospodarstvih, na javnih in gospodarskih infrastruktur so grozno velike, obilne. Sanacija in odprava materialne škode bo trajala, bo dolgoročen proces, v katerem bo seveda treba vložiti ogromno truda in naporov s strani vseh udeleženih. V teh težkih časih, izkoristim, da izrekam iskreno sožalje in sočutje vsem prizadetim, vsem ljudem in seveda tukaj je država, Vlada in Državni zbor že ukrepal, tako kot je rekel tudi predsednik Vlade, v nekaj dneh je tudi država torej stopila ob ljudi, seveda pred tem pa, ko smo videli vsi, civilna zaščita, torej reševalci in ostale ostala civilna družba je priskočila v pomoč vsem, da se najprej rešijo prve težave in potem bo treba seveda država in vlada bodo morali sanirati vse materialne škode v naslednjih tednih, mesecih in letih. Seveda postopek bo zelo dolg, bo treba pospešiti, kot smo slišali, postopke, in sprejem zakonodaje, da bomo omogočili vsem ljudem, da čim prej stopijo na pot normalnega življenja, tako kot je prav v vsaki razviti državi. Ob tem seveda bo potrebno tudi ukrepati glede preprečevanja, preprečevanja torej dodatnih škod glede novih morebitnih naravnih nesreč, ki žal, smo videli v zadnjih letih, so posledica tako večkrat omenjenih podnebnih sprememb na katere klimatologi nas opozarjajo že leta in leta, in posledice jih lahko danes občutimo tudi na lastni koži.

V Poslanski skupini italijanske in madžarske narodne skupnosti podpiramo Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledicah naravnih nesreč in bomo za zakon glasovali za njegov sprejem. Hvala.