Govor

Robert Golob

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Slovenija je prejšnji teden doživela največjo naravno katastrofo v svoji novejši zgodovini. Škoda in žrtve so žal bistveno večje od tega, kar smo pričakovali še pred par dnevi. Škoda se bo štela v milijardah. To, ta podatek sam po sebi je dovolj, da vemo, da moramo se odzvati na način, ki bo jasen, hiter in odločen in Slovenija se je že odzvala. Slovenija se je odzvala solidarno in v to sem se lahko danes ponovno prepričal na obisku na Koroškem. Solidarni med seboj, krajani, solidarni s krajani prizadetih območij, vsi, vsi prebivalci Slovenije, vsak že danes pomaga po svojih močeh, nekateri prostovoljci so bili danes že na Koroškem, nekateri z mehanizacijo, drugi brez, nekateri prostovoljci zbirajo hrano in jo pošiljajo v ogrožena območja, drugi zbirajo opremo, tretji donirajo denar, odzvala se je cela Slovenija.

Solidarnost, ki jo danes kažejo naše državljanke in državljani, je brez primere, je tudi tisto, kar nas lahko vseeno daje s ponosom, da živimo v državi, ki nima le lepe narave, ampak predvsem dobre ljudi, srčne ljudi, ki vedo, kdaj je treba stopiti skupaj. Solidarnost pa se je izkazala tudi danes tudi s strani naših partnerjev, tako tistih, ki so se odzvali takoj prvi dan po nesreči iz Evropske unije, iz držav Zahodnega Balkana, kot tudi med članicami zveze Nato, in danes je Slovenija v srcu vseh njih, in da to niso prazne besede, smo se lahko prepričali na terenu, kjer smo srečali ekipe iz šestih držav, medtem ko so mnoge še na poti. In prepričali smo se danes ob obisku predsednice Evropske komisije tu v parlamentu in med ljudmi, kjer je vedno govorila iste besede. Slovenija je v naših srcih in naredili bomo vse skupaj z našimi partnerji, da bomo Slovenijo spet postavili na svoje noge. Spet postavili tja, kjer je že bila ali pa mogoče še na boljše, na bolj varne, predvsem noge.

Slovenija se je odzvala enotno. Enotno znotraj sistema civilne zaščite, ki deluje, res, zavida nam cela Evropa. Vsi priznavajo, da je žrtev tako malo, pa je vsaka od njih žal prehuda, predvsem zaradi tega, ker imamo sistem civilne zaščite, ki deluje. Vsi nam ga zavidajo. Enotni smo v sodelovanju, v sodelovanju med krajani in župani. Župani poplavnih, prizadetih področij in tistih, ki pač niso bili prizadeti, ki si med seboj pomagajo. Enotni med župani in Vlado. Enotni med Vlado in parlamentom in enotni med opozicijo in koalicijo, in prav je tako. Če je kdaj čas za enotnost, je to danes, zato ker to naše državljanke in državljani od nas pričakujejo in smo mi to dolžni tudi dati. In tudi zaradi tega sem ponosen, da danes stojim tukaj, ravno v imenu te enotnosti, ki se izključuje tako na terenu kot tudi v politiki. In odzvali smo se učinkovito.

Zakon, ki je danes v parlamentu, pičlih pet dni po tem, ko smo bili priča tej katastrofi, kaže na to, da moramo, če želimo biti učinkoviti in hitri, in hitrost je ključna, moramo začeti spreminjati pravila. Moramo pravila, ki veljajo v normalnem, če hočete, mirnodobnem življenju, prilagoditi za krizno upravljanje, ker imamo

opravka s krizo.

Jaz si želim, da se zavedate tega, da je ta zakon le prvi korak, nikakor ne zadnji. Pot je še dolga in na tej poti bomo morali biti učinkoviti in kreativni. Ne sam, cela Slovenija računa na vas, da boste vedno imeli pred očmi njih, in da bodo vse vaše rešitve namenjene njim.

Hvala.