Govor

Lep dober dan, spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje. Začenjam 44. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklicala na podlagi prvega in drugega odstavka 58. člena in drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Dovolite mi, da uvodoma na kratko nagovorim Državni zbor.

Drage državljanke, dragi državljani, prebivalke, prebivalci Republike Slovenije, poslanke in poslanci Državnega zbora Republike Slovenije. Slovenijo je pred nekaj dnevi zajela in prizadela huda ujma. Katastrofalni primež voda in vetra sta ljudem odvzela veliko, nekaterim tudi največ – življenje. Zato je škoda neizmerna in neizmerljiva. Vsem preminulim v tej katastrofi se, prosim, poklonimo z minuto molka. / minuta molka/ Najlepša hvala.

Pomoč sočloveku je lahko najbolj plemenito dejanje. Ne zato, ker bi kaj pričakovali v zameno, ampak zato, ker smo ljudje solidarna bitja. Zato mora biti današnje sporočilo jasno: nihče ni in ne bo ostal samo v nesreči. Odzvati se moramo kot sistem in tudi kot posamezniki, vsak lahko pomaga po svojih najboljših močeh. Najprej se je treba zahvaliti vsem požrtvovalnim posameznikom in posameznicam vseh struktur zaščite in reševanja, policistom, vojakom, civilnim organizacijam in številnim drugim. Vedno znova sem pozitivno presenečena, kako znamo v najhujših časih Slovenci in Slovenke skupaj stopiti in si pomagati. Naj nam bo ta neizmerna katastrofa priložnost ne le za sanacijo nastale materialne škode, ampak tudi priložnost za graditev nove družbene realnosti, takšne realnosti, kjer bodo v ospredje postavljeni ljudje in okolje, kjer bodo najbolj pomembni skrb za sočloveka, prijateljstvo, združevanje, tovarištvo, pomoč in sodelovanje za lepšo skupno prihodnost. Opravimo svojo dolžnost in pustimo za seboj stvari, ki nas razdvajajo, v univerzalnem blagoslovljenem miru se zedinimo in dajemo prednost bistvenemu. Z vsako mislijo in dejanjem vzpostavljajmo lepšo prihodnost za nas in naše otroke. Naj nas ne vodi preteklost, ki sodi zgolj v spomin in opomin krivic, ki z našo voljo in razumom sodijo v neponovljivo zbirko uničujočih dogodkov, naj bo danes, danes prvi dan, ko bomo pustili ta in druga nesoglasja zaradi boljšega jutri. Ne pozabimo, ampak odpustimo sebi in drugim, pojdimo složni naprej, v skupnem koraku in z mislimi za dobro sočloveka ter okolja. Zdaj moramo obnavljati in graditi na novo, pri tem pa ne smemo pozabiti na šibkejše v družbi, otroke, starejše, obnemogle, invalide ter tudi na živali in naravo.

Državni zbor Republike Slovenije bo aktivno pristopil k reševanju nastalega položaja, ne le z besedami, ampak tudi z dejanji. Veliko poslank in poslancev je že v teh dneh skupaj z drugimi prostovoljci pomagalo na terenu, zagotovo pa lahko naredimo še več in tudi bomo vsem vam, ki ste pomagali, se iskreno in najlepše zahvaljujem. Zato bodimo vsi močni, enotni, ponosni, dejavni, saj bomo le tako lahko naredili korak naprej za dobro nas vseh.

Hvala lepa.

Obveščam vas, da sta obvestili o odsotnih poslankah in poslancih seje ter o vabljenih na sejo objavljeni na e-klopi.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 44. izredne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v torek, 8. avgusta, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika. Predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejela in zato zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Ker prehajamo na odločanje, vas prosim, da preverite delovanje svojih glasovalnih naprav in glasujemo o dnevnem redu.

Glasujemo. Prisotnih je 77 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za so glasovali vsi.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 44. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – MANDATNO-VOLILNE ZADEVE, pri čemer vas obveščam, da v okviru te točke žal ni bilo predloženih zadev, zato je ta postala brezpredmetna.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DRUGA OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ODPRAVI POSLEDIC NARAVNIH NESREČ, v okviru nujnega postopka.

Predlog zakona je v obravnavo Državnemu zboru predložila Vlada in za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo predsedniku Vlade, dr. Robertu Golobu.

Izvolite. / izklop mikrofona/

/ vklop mikrofona/ Za govornico vas prosim, hvala lepa.