Govor

Hvala lepa, spoštovana predsednica.

Spoštovani kolegice in kolegi!

Lepo vas pozdravljam v imenu Poslanske skupine Nove Slovenije, ki se, ki se danes zaradi naravnih nesreč, ki so hudo prizadele celotno Slovenijo, sestala na izredni seji.

Pripravili smo tudi nekaj rešitev, ki jih bomo v naslednjih dneh predstavili. Seveda, eden od sklepov je bil ta, da seveda podpiramo nujni postopek, kot ga predlaga Vlada za sprejem Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Prav je, da so tudi v Državnem zboru, če smem simbolično govoriti, zatulile sirene in opozorile na hudo tragedijo, ki je prizadela državo, naše ljudi in zato moramo mi nujno oziroma hitro, hitro, politika mora hitro ukrepati.

Danes seveda tukaj ni mesto, da predstavljam naše rešitve, še bo čas, tekom jutrišnje razprave. Razumem situacijo v kateri se je znašla tudi Vlada. Zakaj razumem? Zato, ker se je pravzaprav v podobni situaciji znašla naša prejšnja Vlada, ko je praktično Slovenijo, Evropo in ves svet hudo prizadela, sicer malo drugačna, ampak prav tako zelo, zelo huda tragedija, pandemija Covid-19, in kar je bila epidemija Covid-19 za našo prejšnjo Vlado, razumemo, da so te naravne nesreče, ki so pred dnevi prizadele Slovenijo, predstavljajo podobno, podoben problem, izziv za aktualno vlado. Je pa ena razlika, govorim seveda za opozicijsko Novo Slovenijo. Mi ne bomo KUL opozicija, mi bomo pomagali tej Vladi, kot rečeno in kot sem že napovedal, z našimi rešitvami, ker imamo izkušnje in ravno v sled tega tudi pričakujem, da bo Vlada prisluhnila tistim, ki so izkušeni, pa naj to ne zveni bahavo. Dejstvo je namreč, da v tej aktualni Vladi sedi kar nekaj novincev oziroma začetnikov, ki normalno, da nimajo izkušenj, kako reagirati v neki mirnodobni situaciji, kaj šele ko grozi oziroma je zagrozila narava in prizadejala praktično celotno državo in domovino.

Torej podpiramo nujni postopek. Na tem mestu bi si seveda tudi želeli, da bi Vlada vsaj približno nam orisala okvir, kako bodo tekli postopki sprejemanja zakonodaje interventne, sistemske, ki nas pravzaprav v naslednjem času, v kratkem času tudi čaka. Takšna so naša pričakovanja, da pravzaprav ljudem čim prej pomagamo. Ravno tako tudi pričakujemo, da bo prišlo do redefinicije prioritet aktualne Vlade, namreč te naravne nesreče enostavno kličejo k temu, da na novo postavimo prioritete slovenske politike.

Hvala lepa.