Govor

Najlepša hvala, kolega Baković.

Torej pričenjamo prav tako 47. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti, tukaj imam nadomestne člane, torej prvega kolega Gašperja Ovnika nadomešča kolega Dušan Stojanovič. Tukaj, kar se tiče zadržanosti, imam kolega Zoran Mojškerca, danes je danes zadržan. In pa imam še eno pooblastilo, kolega Andreja Hoivika nadomešča kolegica Eva Irgl, ki jo lepo pozdravljam na današnji seji.

Naj na začetku sam pozdravim vse povabljene, ki ste danes z nami, še posebej njegovo ekscelenco gospoda Juana Aristeguija Laborda - buenos dias -, veleposlanika Kraljevine Španije, torej države članice, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, ter dr. Jernejo Jug Jerše, vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Torej prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Dne 11. julija 2023 ste prejeli še obvestilo o razširitvi dnevnega reda, tako da se dnevni red seje razširi še z naslednjo 5. točko, torej Predlog stališča Republike Slovenije do priporočila sklepa Sveta o pooblastilu za začetek pogajanj o sporazumu z Združenimi državami Amerike o krepitvi mednarodnih dobavnih verig za kritične materiale. Takšno razširitev torej določa 154. člen Poslovnika Državnega zbora. Določen je torej takšen dnevni red, dnevni red seje današnjega odbora kot ste ga torej prejeli s sklicem in z razširitvijo.

Tako, sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV PREDNOSTNIH NALOG ŠPANSKEGA PREDSEDSTVA SVETA EVROPSKE UNIJE, KI BO POTEKALO od 1. JULIJA DO 31. DECEMBRA 2023.

Prednostne naloge španskega predsedstva so objavljene na spletni strani španskega predsedstva Sveta Evropske unije, povezava nanje je bila posredovana torej na samem sklicu današnje seje.

Najprej pa seveda dajem besedo njegovi ekscelenci gospodu Juanu Aristeguiju Labordu, veleposlaniku Kraljevine Španije v Sloveniji torej, da nam predstavi naloge oziroma program španskega predsedstva svetu za drugo polovico letošnjega leta.

Gospod veleposlanik, izvolite, beseda je vaša.