Govor

Lep pozdrav iz Delavskega društva hribovskih kmetij in podeželja vsem skupaj!

Subvencijske vloge so se začele. Petletno obdobje se je začelo. Ljudje vlagajo subvencije. Pri nas gredo vse čisto nevarne subvencije, ne vidijo se v tem okviru, teh 60, kaj so jih dali, ne vidijo, niso dosegljivi do njih. Tu imamo eno suhi mesni, paša Slovenija. To za nas ni ne omogočiti. Ne more izvajati ben, ker mi smo na bregi, mi ne moremo več žvali ven spuščati, ker imamo hleve za to naredite, mi smo delali po prepisih hleve in smo v teku let imeli hleve. In zdaj bi morali imeti živino fraj. Kje boš pa imelo živino fraj na takem velikem bregu, če imaš štalo. Kam boš jo spustil? Ker imaš štalo, potem pa par metrov ravnega potem pa breg. Mi moramo sami gledati, da imaš žival čim manj poškodb, da jih zapiramo, da nima zloma, tako imajo več. Tudi pride do problemov. In mislim, da je to s to suho ne vidimo, ne vidimo se kmetje čisto v tem. Ker brez veze, da gremo v to, če se je po tu ne vidimo ne. In mislim, da gremo, vsi grejo, vsi ostali gredo vsi navadne subvencije. Mislim, da Ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo, vas spoštujem, saj ste že, dajte, ko imate to te strokovne, ki pripravljajo, pa dajte nekaj, pokličite malo ljudje, ki so od rojstva na kmetijah, ker malo bodo svetovali. Mi vsega ne vemo, vi ste za tisto, ustvarjene, ki delata, mi smo pa za drugo. In bi lepši programi bi bili, lepše, lepše se bi iztekalo. In to bi bilo tisto pozitivno. Vse bi bilo, vse bi bilo nekaj na boljše. To jaz prosim, da bi to naredili, ker bi manj komplikacij bi prišlo. Vse bi bilo nekaj pozitivno, vse. Bolj bi se širilo vse tisto in bi bilo lepše kot za vas, kot za nas. Tu so pa neki programi, ki jih mi ne moremo ugotavljati, ne moremo vstopati.

Drugo bi pa rekel, glejte, saj kot mali kmet suša od 2003, ko je bila suša, nismo dobili nič . Majhne kmetije, 2006 nismo dobili nič. 2007 pa smo dobili izplačano 40 %, 2012 nismo dobili nič izplačano, 2017 nismo več vlagali, nismo več vlagali, 2020 tudi ne, ker tako nismo bili upravičeni, ampak je pa to žalostno, da so veliki kmetje dobili, so dobili, jih poznamo mi, jaz ne rečem, da meni ne daje za sušo, če imam jaz živino, jaz moram dati seno, koruzo, vse. Mi smo kupovali bale po 50, 60 evrov, tisto, da smo lahko živino preživeli, dobili pa nismo nič. Saj niso samo veliki kmetje, saj mali so tudi. Do sedaj smo mi tiste drobtine / nerazumljivo/ tisti mali kmet bil. Ko je prišel inšpektor nekemu na ogled, veliki kmetje, malo / nerazumljivo/ nepokošen, cele gradnje zapuščane. Ti pa če si mali / nerazumljivo/ nisi pokosil je pa že bil problem. Mislim, da bo ta Vlada tudi ministrica, da bo nekje red, da se naredi red, da mali ljudje smo tudi mali. Če ne bomo malega, ne bo velikega. Nas tako več veliko ni teh majhnih kmetij, hribovitih, to se zapušča kar precej. Probajte rešiti, da bo tisti, da bo človek z veseljem tiste brege obdeloval in delal pošteno, tako kot jih je do zdaj in bo imel tudi veselje. On, ko gre gor na splet, ko vidi kako dobijo eni, kako dobijo drugi mu mi do dela. Jaz spoštujem to Vlado. Dajmo skupno, s skupnimi močmi. Vi imate stroko, mi imamo prakso, da bi to lepše šlo. Taki sistem / nerazumljivo/. To mi pravimo, da denar kažeš enemu čez okno, ker ga vzeti ne more. Toliko bi jaz za enkrat povedal.

Tudi to bi povedal ekološko kmetovanje. Naj meni eni dokažejo to ekološko kmetovanje. Mi po bregu imamo samo suho krmo in ne moremo zdaj stopiti v ta program, ki jo kopljemo. Oni, ko pa danes kosi, jutri pa balirajo, pa ima ekološko kmetijo, pa kje ste to videli, kje to živi? To zavajamo potem ljudi to ekološko. Glejte, koliko se je zdaj pokosilo travnikov, danes se je kosilo jutri se je spravilo pa je ekološka kmetija. Mi pa, ko imamo vse ekološko, suho krmo, ki jih sploh ne moremo spravljati, mi pa ne dosegamo ciljev. Dajmo to prosim jaz, Ministrstvo za kmetijstvo pa Vlada, dajmo to rešiti pošteno, to bo najbolj moralno in bomo s skupnimi močmi hitreje pa močnejši bomo. Vi tam, vi pa tu pa vseeno. Vsi skupaj, vsi ki ste izvoljeni od državljan in državljanov Republike Slovenije, dajte, probajte res. Mi, ko imamo sestanke pa to, kar vse slišiš je žalostno. Žalostno je, ker kmetije skozi in mali kmetje, tiste drobtine do zdaj daje dol drobtine, pa edino, kar je zdaj gospa ministrica dala, neko malo boljšo kulturo za naše male kmetije, to je pozitivno in to se takoj, potem izve, se čuje in je to to tisti, vzdih malega. Komaj se že mantra pa garaš, pa potem injekcija eno dobi, to pa tudi. Meni je zadnjič prišla inšpektorica, mi je najavila, lepo, da pride lepo in prav, da pride k meni, da pogleda, to je to. Na ti dan se je pa krava čohala / nerazumljivo/. V redu, je rekla, to si pripravite čez 14 dni pride, jaz to skozi delam, to večkrat krave izgubijo pa živina, / nerazumljivo/ Je prišla 14 dni 35 evrov. Ne bi pa rekel, da je ona meni kazni, če je / nerazumljivo/ prišla jaz nisem tega naredil, jaz pa ne morem iti v štali. / nerazumljivo/ čez dve uri pa lahko ona pride pa jaz kazen plačam. Bodimo realni in podpiramo tudi malega človeka v kmetijstvu, ne pa ukrepi, ukrepi. Ukrepi so eno. Ukrepi, če enkrat nekaj podpišeš, moraš, pojdite, jih delati, drugače je kazen. Vsaka stvar je taka. In tu, lepo prosim in se zahvaljujem vsem skupaj, pa hvala lepa.