Govor

Spoštovane članice in člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vabljeni predstavniki Vlade in ostali vabljeni na današnjo sejo, vse vas prav lepo pozdravljam! Začenjam 16. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Do tega trenutka nisem prejela opravičil poslank in poslancev, ki danes ne bi mogli biti z nami. Imam pa pooblastilo, in sicer gospod Jani Prednik nadomešča poslanca Damijana Zrima.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje našega odbora. S sklicem seje, to je bilo 8. maja, ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog priporočila za takojšnje reševanje položaja slovenskega kmeta. Predlogov za spremembo dnevnega reda v poslovniškem roku nisem prejela, zato ugotavljam, da je sprejeti dnevni red dokončen.

Vmes sem prejela še eno pooblastilo, in sicer gospod Rastislav Vrečko nadomešča poslanca Franca Propsa.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG PRIPOROČILA ZA TAKOJŠNJE REŠEVANJE POLOŽAJA SLOVENSKEGA KMETA.

Predlog priporočila je Državnemu zboru skupaj z zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora v obravnavo posredovala skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: zahteva Poslanske skupine SDS za sklic izredne seje Državnega zbora s predlogi priporočil z dne 28. april letos in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 8. 5. letos. Pred pol ure pa smo prejeli tudi mnenje Vlade in smo ga dodali na e-klop.

Rok za vlaganje amandmajev je bil do pričetka obravnave predloga priporočil na seji odbora. Ugotavljam, da v poslovniškem roku ni bil vložen noben amandma. Navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo sem k obravnavi te točke vabila predstavnika predlagatelja te zahteve, to je Tomaž Lisec, predsednika Vlade, gospoda dr. Roberta Goloba, ki je svojo odsotnost opravičil, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospo Ireno Šinko, ki jo danes pozdravljam ponovno med nami, ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki ga ni med nami, je pa, kot vidim, njegov državni sekretar - lepo pozdravljeni -, Zakonodajno-pravno službo. Na predlog Poslanske skupine SDS pa smo 9. maja še dodatno vabili Sindikat kmetov, Zadružno zvezo Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Zvezo slovenske podeželske mladine, ki se današnje seje ne more udeležiti, Zvezo kmetic Slovenije, ki se prav tako današnje seje ne morejo udeležiti, in Delavsko društvo hribovskih kmetij in podeželja ter Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij. Vse, ki sem jih prebrala, oziroma predstavnike teh vabljenih še enkrat lepo pozdravljam. Začenjamo obravnavo predloga priporočil, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga priporočil.

Zdaj dajem besedo predstavniku predlagatelja, torej v imenu poslank in poslancev SDS, gospodu Tomažu Liscu. Izvolite, beseda je vaša.