Govor

Irena Šinko

Spoštovana predsednica dr. Vida Čadonič Špelič, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, spoštovani vsi ostali prisotni, lepo pozdravljeni!

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu prinaša dve ključni spremembi. Prva sprememba ureja pravno podlago za zbiranje, spremljanje, analiziranje podatkov o cenah in količino ter poreklo v verigi preskrbe s hrano. Podatki o cenah, količinah in poreklu se bodo zbirali po deležnikih v verigi preskrbe s hrano in bodo namenjeni analizi stanja v verigi in pripravi morebitnih dodatnih ukrepov v okviru skupne kmetijske politike za bolj ciljno naravnane investicije. Ukrep bo namenjen tudi pripravi podpor za najbolj perspektivne sektorje in v primeru ugotovitve nesorazmerij v verigi preskrbe s hrano izvedbi ukrepov podpor za sektorje v težavah, v skladu z zakonodajo, ki ureja državne pomoči. S sprotnim spremljanjem gibanja cen, količin in porekla bo lahko Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na daljši rok vzpostavilo transparenten sistem nadzora dogajanj v prehranski verigi in lažje ciljno usmerjalo politiko razvoja prehranskih verig.

Z drugo spremembo Zakona o kmetijstvu se ureja pravna podlaga za financiranje izvajanja letnih programov aktivnosti kmetijskih, razvojnih in izobraževalnih organizacij Slovencev v zamejstvu, ki se nanašajo na kmetijstvo. Ministrstvo bo financiralo izvajanje teh programov, ki izhajajo iz večletnih programov aktivnosti organizacij. Letne programe aktivnosti bodo pripravile in predložile te organizacije na podlagi izhodišč ministrstva. V okviru letnih programov aktivnosti bo ministrstvo kmetijskim zamejskim organizacijam financiralo strokovna svetovanja, usposabljanja na področju kmetijstva, medijsko oskrbo in strokovno literaturo na področju kmetijstva, izvedbo in koordinacijo strokovnih posvetov, ekskurzij, čezmejnih srečanj kmetov, izmenjavo znanj in druge aktivnosti, povezane s sodelovanjem organizacij z matično državo na področju kmetijstva. Te aktivnosti niso del financiranja Urada Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu, ampak s kmetijskega ministrstva.

Če gremo po posameznih členih, ki se spreminjajo.

V veljavnem zakonu se z 61. členom doda novo 5.b poglavje z naslovom Zbiranje podatkov v verigi preskrbe s hrano, ki obsega dva nova člena. In sicer, 61. člen, ki ureja zbiranje podatkov, določa organ, ki zbira podatke, kateri podatki se bodo zbirali, zavezance za poročanje, varovanje zbranih podatkov, obdelave podatkov ter določbo, da minister z odredbo določi zbiranje podatkov, način pošiljanja podatkov in podrobnejše pogoje izvedbe zbiranja. Potem pa je še 61.o člen, kjer so pojasnjeni posamezni izrazi, kot so zavezanci po verigi, velikost podjetja, pomen izrazov ponderirana cena, odkupna in prodajna cena ter javno dostopne bilance.

Za 128. členom veljavnega zakona se doda 128.a člen, kjer je predvideno financiranje letnega programa aktivnosti, ki se nanaša na področje kmetijstva in ga izvajajo organizacije v sosednjih državah v različnih statusno pravnih oblikah, ki delujejo v skladu s pravnim redom sosednjih držav. V členu je tudi določeno, da sredstva za izvajanje letnih programov aktivnosti organizacij zagotovi ministrstvo v skladu s sprejetim proračunom Republike Slovenije. Financiranje na letnem nivoju se podrobneje določi na podlagi letnih finančnih izhodišč ministrstva. Vlada z uredbo podrobneje določi vsebino večletnih in letnih programov aktivnosti, sestavo, način odločanja in način dela komisije, vsebino javnega razpisa, upravičene aktivnosti, ki se financirajo, merila in točkovanje za ocenjevanje vlog in pogoje za pridobitev finančne podpore. Prav tako se v javnem razpisu med drugim podrobneje določa tudi obdobje financiranja, višina sredstev in rok za vložitev vlog.

Potem je naslednje poglavje Tržno-informacijski sistem in kmetijsko knjigovodstvo. Tu se spremeni naslov, in sicer v Tržno-informacijski sistem, informacijski sistem za spremljanje podatkov v verigi preskrbe s hrano in kmetijsko knjigovodstvo. Za 170. členom veljavnega zakona se potem doda 170.a člen, ki opredeljuje informacijski sistem za spremljanje podatkov v verigi preskrbe s hrano in opredeli zavezance, ki vnašajo podatke v navedeni informacijski sistem. Potem pa se spremenijo še 172. člen, 174. člen, 175. in 176. člen, ki se nanašajo na izvajanje nadzora, dodelitev pooblastil inšpektorjem, ukrepi zaradi ugotavljanja nepravilnosti pri poročanju ter izrek grob zaradi nepravilnega poročanja. Sestavni del vsebine zakona sta kot prilogi tudi odredba in pa uredba, ki sta osnutka, torej nista dokončna dokumenta, ampak sta osnutka in bosta potem takrat, ko se bosta sprejemala, tudi v dokončni obliki sprejeta.

Predlagam, da Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Državnega zbora predlog spremembe zakona podpre. Hvala.