Govor

Spoštovane in spoštovani ter vsi prisotni na današnji 18. nujni seji Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predlagam, da kar začnemo, ker je tudi ura prava. Vse najlepše pozdravljam! S tem začenjam 18. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V tem trenutku sem obveščena, da bomo imeli eno nadomeščanje, in sicer poslanka Andreja Rajbenšu bo nadomeščala poslanca Laha. Ravnokar pa je prišlo še eno pooblastilo, in sicer poslanec Franci Kepa bo nadomeščal poslanca Franca Rosca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem, to je 30. 6. 2023, ste sprejeli naslednji dnevni red: prva točka, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu, druga točka, pobude in vprašanja članov odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen takšen, kot vam je bil poslan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O KMETIJSTVU (nujni postopek),

ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je objavljen na spletni strani Državnega zbora. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 47. seji, 29. junija letos, sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. 30. junija letos pa je skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajovicem podala zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bo tudi obravnavan ta predlog zakona.

Kot gradivo ste sprejeli predlog zakona in mnenje Zakonodajnopravne službe z dne 3. julija ter mnenje Državnega sveta, ki ste ga sprejeli danes.

K tej točki smo vabili predstavnike ministrstva, predstavnike Državnega sveta, Zakonodajno-pravne službe, predstavnike Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in tudi naknadno Zadružno zvezo Slovenije.

V tem trenutku sem dobila obvestilo, da so vloženi amandmaji, in sicer poslanskih skupin Svobode, Socialnih demokratov in Levice.

Začenjamo drugo obravnavo predloga zakona v okviru nujnega postopka.

Najprej bom dala besedo ministrici Ireni Šinko, nato pa še vsem vabljenim, ki sem jih prebrala. Nato bo seveda sledila razprava o členih in amandmajih, za katere smo ravnokar slišali, da so bili vloženi.

Besedo dajem ministrici Ireni Šinko. Izvolite.