Govor

Asta Vrečko

Hvala lepa. Lep pozdrav, spoštovane poslanke spoštovani poslanci, spoštovani gostje in gosti.

Vesela sem pravzaprav vsakega vabila v Državni zbor, kjer imamo pred spoštovanim poslanskim zborom predstaviti možnost, da predstavimo naše delo na Ministrstvu za kulturo in v Državnem zboru se tvorijo konstruktivne razprave in na ta način je tudi naše delo bolj transparentno, vidno in hkrati seveda predstavljeno tudi vam. Žal pa obstajajo tudi izjeme za takšne sklice in sklici so po mojem mnenju absolutno neutemeljeni in to je tudi današnji sklic Komisije za nadzor javnih financ. Z veseljem predstavim potek izplačila denarne nagrade Svetlani Makarovič, žal pa se ne morem strinjati z naslovom že te seje, ki že v seji prejudicira in kakšno je nakazilo in seveda tudi kar je bilo povezano povedano v obrazložitvi, uvodni, zelo jasno, zelo decidirano, večkrat poudarjeno. predvsem razumem ta sklic te seje kot še enega v nizu napadov na Ministrstvo za kulturo, na moje delo in na delo stranke Levica. Na kratko pa bom seveda sedaj tudi obrazložila, kajti mislim, da je to prav in potrebno. Razložili smo že večkrat javnosti tudi sami, saj smo transparentno to, da se bo nakazilo izvedlo tudi napovedali, po tem ko pa je bilo izvedeno, ga javnosti tudi sami predstavili. Z veseljem pa predstavim tudi poslancem in poslankam v Državnem zboru. Na tej seji tako menim, da ne obravnavamo upravičenosti porabe javnih financ, do katerih imamo vso odgovornost in na Ministrstvu za kulturo razumemo pomena javnih financ, razumemo našo odgovornost in z financami ravnamo nadvse odgovorno in premišljeno, ampak žal je to, kar se dogaja tukaj, kot je bilo, kot rečeno večkrat povedano tudi v uvodnem govoru izključno napad na delo ministrstva, mene in stranke Levica.

Ministrstvo za kulturo je v skladu z Zakonom o Prešernovi nagradi nagrajenki Svetlani Makarovič izplačalo nagrado v skladu z veljavnim sklepom upravnega odbora Prešernovega sklada in glede na javno izraženo voljo nagrajenke, da bo sprejela nagrado, ki ji je vsa ta leta pripadala. Na Ministrstvu za kulturo smo temeljito preverili že predhodno vse zakonske in pravne podlage ter veljavnost sklepov upravnega odbora Prešernovega sklada. Ugotovili smo, da je upravni odbor Prešernovega sklada na podlagi Zakona o Prešernovi nagradi na svoji seji 27. decembra 1999 sprejel Sklep o podelitvi Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, s katerimi se je med drugim odločil, da Prešernovo nagrado v letu 2000 prejme Svetlana Makarovič in da je Prešernova nagrada vredna 2 milijona takratnih tolarjev. Ugotovili smo, da navedeni sklep ni bil nikoli spremenjen oziroma odpravljen ali razveljavljen, zato je še vedno pravno veljaven in torej predstavlja podlago za izpolnitev obveznosti. Ugotovili smo tudi, da denarna nagrada Svetlani Makarovič ni bila nikoli izplačana. Na podlagi še vedno veljavnega sklepa in obveznosti ter ob javno izraženi volji nagrajenke, da bo nagrado sprejela, smo se odločili, da Svetlani Makarovič nakažemo v evre preračunan znesek nagrade brez obresti in revalorizacije, kar smo tudi izvedli in tudi javnosti o tem transparentno poročali in povedali. Prešernove nagrade so najvišja priznanja na področju kulture in umetnosti v Sloveniji in zato si na Ministrstvu za kulturo prizadevamo za ohranitev visokih standardov pri podeljevanju Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Na Ministrstvu za kulturo tudi nudimo vso finančno in drugo organizacijsko podporo Prešernovemu skladu in kot take je žal zelo škoda, da se Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada politizira, da se jih omalovažuje in da se o njih govori na ta način. Gre za umetnike, umetnice, avtorje, avtorice, ustvarjalke, ustvarjalce na najvišjem nivoju, za osebe, ki so ambasadorji slovenske kulture in umetnosti, ki so predstavniki Slovenije doma in v tujini, zato je potrebno, da delo Prešernovega sklada, Prešernovih nagrajencev, tako aktualnih kot tistih v preteklosti, ki so to nagrado dobili zaradi svojega življenjskega dela, tudi cenimo. Na ta način, kar pa se dogaja sedaj, in tudi pogosto žal ob podelitvi nagrad, pa k temu nikakor ne prispeva. Zato menim, kot rečeno že uvodoma, da pri zahtevi nujnega sklica Komisije Državnega zbora za nadzor javnih financ gre le za ustvarjanje političnih pritiskov na Ministrstvo za kulturo in diskreditacijo strokovno podprtega dela, ki ga z mojo ekipo opravljamo, in izplačilo denarnega dela Svetlani Makarovič je nesporno, je upravičeno, kar sem tudi utemeljila.

Upam in si želim, da sklepov ne boste podprli, saj menim, da niso upravičeni. V nadaljevanju lahko tudi še bolj podrobno pojasnimo vse pravne in zakonske podlage, na podlagi katerih je prišlo do izplačila.

Hvala lepa.