Govor

mag. Dejan Židan

Hvala gospod predsednik.

Spoštovana predsednica, spoštovane poslanke in poslanci, lep pozdrav tudi ostalim prisotnim.

Dovolite, da predstavim svoje sodelavci. Zraven mene gospa Duška Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem in gospa Tjaša Tajner, njena sodelavka.

Češko predsedstvo je dalo v razpravo že 7. novembra lani osnutek pravnega akta, ki bi naj urejal vodenje podatkov, kar se tiče kratko kratkotrajnega najema stanovanj za turistične namene. Po štirih usklajevanjih je procedura bila izjemno hitra pod švedskim predsedstvom, tako da je danes pred vami že usklajen predlog uredbe, o katerem bomo glasovali na Svetu za konkurenčnost v četrtek. Slovenija ta osnutek uredbe oziroma že usklajeno uredbo, ki je pred vami, tudi podpira.

Kaj ureja ta uredba? Ta uredba ureja v bistvu samo zbiranje in posredovanje podatkov na anonimni način za kratkotrajne najeme stanovanj, stanovanjskih površin za turistične potrebe. Kratkotrajni namen, najem je manj kot leto dni, še enkrat poudarjam, za turistične potrebe. Ta uredba ne ureja morebitnih vprašanj razkritja podatkov, ureja anonimne podatke. Ta ureja, ne ureja različnega pristopa držav do »prispevčenja«, obdavčenja, ta ureja, ta uredba omogoča samo prenos podatkov iz ponudnikov spletnih platform do nacionalnih kontaktnih točk enkrat mesečno in možnost, to je bilo tudi na zahtevo Slovenije, da se ti podatki uporabljajo za statistične namene ali pa da se uporabljajo za izvajanje in načrtovanje politik na področju turizma. Namreč države, podobno kot Slovenija, tudi v tem trenutku samo ocenjujejo, koliko je teh kratkotrajnih najemov stanovanj za turistične potrebe. Poznano vam je, da je ocena za Slovenijo, da je to ena četrtina vseh turističnih kapacitet oziroma turističnih zmogljivosti na letni ravni in zasedenih kapacitet, vendar je to samo ocena.

Za to uredbo bomo prišli na ravni Evrope do pravne podlage, da spletne platforme morajo obveščati nacionalne kontaktne točke, ki potem to razdelijo. S to uredbo bomo verjetno prišli tudi do podatkov na ravni občin in regij. S to uredbo pa ne bomo prišli do podatkov na ravni posameznika in to je vse.

Hvala.