Govor

Hvala za besedo.

Spoštovana državna sekretarka, predstavnik urada, kolegice in kolegi!

Z vsem dolžnim spoštovanjem do državne sekretarke, moram reči, da vas kot strokovnjakinjo izredno spoštujem, ampak bi vseeno pričakoval na tem mestu ministra, ker je to njegova primarna odgovornost, bi temu rekel, no, da nam tudi on poda ta poročila. Tako me malo čudi, glede na to, da je bil zdaj dva, tri dni po medijih in je te zadeve predstavljal, danes ga pa pač tukaj ni. Toliko mogoče za začetek malo kritike.

Zdaj pa bi izhajal iz tega poročila, ki ste nam ga posredovali, ker točka dnevnega reda je poročilo, ne glede na to, da so se zdaj vmes določene stvari po vaše spremenile. Meni osebno je bilo alarmantno, ko smo dobili to poročilo in je bilo zapisano, da ste do zdaj realizirali samo 5 %, 5 % načrta. Vi ste v svojem izvajanju sicer rekli, da določeni projekti pač potekajo nemoteno, da so v teku, ampak kljub temu, kajne, 5 % do konca maja je znak za rdeče luči, kar se mene tiče. Zdaj se določene stvari še spreminjajo, se pravi, zdajle bomo imeli še, če jaz prav razumem, še nekaj prostega teka, zato ker ste vi pač nek nov predlog dali. Zdaj čakamo, čakamo do jeseni, ko bo ta predlog potrjen s strani Evropske komisije. Tako da tukaj se mi zdi, bom rekel, neresno, ampak mogoče malo premalo aktivno, kar se tiče vsega skupaj. Načrt je že od začetka bil pripravljen, bom rekel, v dobri veri oziroma z željo, da se dejansko ta sredstva počrpajo za projekte, ki so dejansko v korist državljankam in državljanom. Minister je v svojih izjavah zadnje dni med drugim rekel, da Vlada kot taka, če ga citiram, da so njene prioritete, se pravi, postavili ste si zdaj neke cilje, ne vezano na ta načrt, ampak se pa se pa z načrtom pač, bi rekel, pokrivajo, in to je zdravje in njegova dostopnost za vse, kamor prištevamo tudi skrb za starejše preko Zakona o dolgotrajni oskrbi. Drugo je znanje, ne le tisto, ki je vključeno v šolske resorje, ampak tudi digitalizacija in podpora podjetjem, ki ustvarjajo delovna mesta. Tretja prioriteta pa mladi in z njimi povezane politike, kot so stanovanjska politika, brezplačna kosila in tako naprej. Zdaj, vi ste že v osnovi določene projekte, ki se, bom rekel, navezujejo tudi na te vaše cilje, iz tega načrta izločili. Veseli me, da ste na nešteto prigovarjanj z naše strani vrnili nazaj Kampus Vrazov trg, ker pač zdravstvo je ena eden ključnih problemov trenutne, mislim, Slovenije kot take in me veseli, da ste naš, naš predlog akceptirali. Vseeno me malo čudi, no, izločili ste tole Infekcijsko kliniko Maribor, po drugi strani predstavniki te klinike pravijo, da stvari tečejo, da imajo stvari, da celo naj bi jo, bral sem, da naj bi jo že celo letos porušili in začeli z… Mislim, da stvari tečejo, tako da mi je to malo čudno, da do 2026 po vaše te klinike naj ne bi mogli zgraditi. Že prej sem rekel oziroma eden od vaših načinov je, od vaših ciljev je izobraževanje oziroma, ja, izobraževanje mladih. Vi ste iz načrta izločili, bi rekel, ta del, ki se je sicer imenoval Ozelenitev izobraževanja, infrastrukture v Sloveniji. Pojem, ki sicer mogoče ne pove veliko, ampak je bil dejansko fokusiran na, bom rekel, ne stanovanjske, ampak pač prostorske kapacitete šolstva.

Zdaj vsak dan beremo o zastojih, o težavah v prometu, kajne, izločena pa je bila digitalizacija železniške in cestne infrastrukture, kar je prav gotovo, jaz mislim, ena od zadev, ki sicer najbrž ne bi v celoti rešile teh težav, ampak pomagale pa sigurno pri njihovem reševanju, kajne.

Potem ste ven izločili naložbe v povečanje energetske učinkovitosti v gospodarstvu. Vsi vemo, da kar se tiče energetike oziroma kar se tiče, bi rekel, cen energije, problem najbrž ni v celoti rešen oziroma bo ostal, tako da gospodarstvenikom je dejansko to velika skrb, sploh z napovedjo, da se bodo tudi modeli obračunavanja porabe elektrike v bližnji prihodnosti spremenili. To vam lahko tudi iz lastnih izkušenj povem, da se pač gospodarstveniki izredno trudijo oziroma iščejo rešitve, kako optimizirati porabo električne energije.

Izloča se, že prej smo govorili o zdravstvu, izloča se optimizacijo dostopnosti zdravstvenega sistema. Tako je meni malce nenavadno, da določene stvari, ki so vam prioriteta, ki jih pač postavljate kot prioriteto te Vlade, po eni strani izločate.

Jaz razumem, da zaradi zmanjšanja sredstev ste prisiljeni določene stvari, bi rekel, izločati, ampak lep primer je ta poplavna ogroženost, ker ste pač ocenili, da na podlagi povpraševanja oziroma zainteresiranosti lokalnih skupnosti in drugih sredstva ne bodo porabljena in ste jih pač samo zmanjšali. Tako bi pričakoval tudi pri drugih stvareh, ne da jih v celoti zmanjšate, ampak da jih v nekem znesku ohranite in da imate pripravljene za reševanje teh težav.

Tako bi okrog tega prosil za par dodatnih pojasnil oziroma razmišljanj glede tega, zakaj ste se odločili za take poteze.

Toliko. Hvala.