Govor

Jerneja Jug Jerše

Hvala lepa. Spoštovana predsednika odborov, spoštovani veleposlanik, spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani predstavniki Vlade, cenjeni gostje.

Gospodu veleposlaniku se zahvaljujem za predstavitev španskega predsedovanja Svetu Evropske unije in na Evropski komisiji pozdravljamo vse prednostne naloge in z zadovoljstvom ugotavljamo, da se popolnoma ujemajo z našimi aktivnostmi. Kot je veleposlanik že povedal, Španija si je za moto svojega predsedovanja Svetu EU izbrala Europa más Cerca, kar pomeni Evropa bližje, in tudi za Evropsko komisijo je izredno pomembno, da se približamo državljanom.

Španija prevzema predsedovanje Svetu EU v odločilnem trenutku, ko moramo še okrepiti podporo Ukrajini. Minilo je skoraj 500 dni od začetka brutalne ruske invazije, minilo 500 dni trpljenja ukrajinskega ljudstva, toda tudi 500 dni impresivnega odpora ukrajinskega ljudstva, ki se pogumno bori za svojo svobodo. Da ubranimo mir, demokracijo in svobodo v Evropi, Ukrajina potrebuje našo podporo, zato smo tudi v proračunu Evropske unije predlagali dodatno podporo za obnovo Ukrajine in pri tem računamo na špansko predsedstvo, da si bo prizadevalo za hiter politični dogovor.

Veseli nas tudi, da je prva prednostna naloga španskega predsedstva krepitev konkurenčnosti naše industrije in našega gospodarstva, če želimo ohraniti prednost v svetovni tehnološki tekmi. Moramo izboljšati svojo zmogljivost za inovacije v velikem obsegu. Industriji moramo poslati zelo odločno sporočilo, da Evropa je pravi kraj za poslovanje, zato toplo pozdravljamo namen španskega predsedstva, da pospeši sprejemanje industrijskega načrta za zeleni dogovor, ki vključuje tako akt o neto ničelni industriji in zakon o kritičnih surovinah, pa tudi na novo predlagano platformo STEP, to je platformo strateške tehnologije za Evropo. Prav v času španskega predsedstva pa je prišlo tudi do enega že zelo pomembnih korakov na poti k temu cilju, saj je evropski parlament ta teden sprejel akt o čipih, ki bo vzpostavil ugodno okolje za naložbe v proizvodnjo polprevodnikov v Evropi. Evropski zeleni dogovor, katerega močno podpira tudi špansko predsedstvo, ostaja naša zaveza, vendar ne sme biti le zaveza, postane lahko tudi odlična poslovna priložnost, pa tudi orodje za krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Da bi lahko proizvedli tehnologije, potrebne za zeleni prehod, potrebujemo kritične surovine, materiale, ki poganjajo telefone, električna vozila, čipe in baterije, vetrne elektrarne in sončne celice. Brez teh strateških surovin ne bo zelenega prehoda, zato potrebujemo močna partnerstva z zanesljivimi dobavitelji po vsem svetu in zato zelo poudarjam, pozdravljamo poudarek, ki ga je špansko predsedstvo daje trgovini in sodelovanju s trgovinskimi partnerji v programu predsedovanja. Gospodarska varnost je vse pomembnejša tema za Evropo in naše mednarodne partnerje in tudi tu računamo na špansko predsedstvo, da bo nadaljevalo strategijo gospodarske varnosti, ki smo jo nedavno predstavili. Večja konkurenčnost gospodarstva Evropske unije bo pomagala pri ustvarjanju kakovostnih delovnih mest in rasti ter naredila naše gospodarstvo bolj robustno in bolj odporno na tveganja. Potrebna je tudi reforma fiskalnih pravil. Predlagali smo prenovo našega okvira gospodarskega upravljanja, s katerim želimo spodbuditi reforme in naložbe, hkrati pa zagotoviti fiskalno vzdržnost in tudi tu računamo na špansko predsedstvo.

Da končam, vse to bo ključnega pomena v naslednjih 6 mesecih, zato nas čaka veliko dela. Kar nekaj pomembnih pobud je blizu zaključka, a jasno je, da so lahko ravno zaključne etape najtežje, zato sem vesela, da lahko računamo na špansko predanost in evropski duh, da zadeve pripeljemo do uspešnega konca. Spoštovani veleposlanik, pri teh prizadevanjih lahko vedno računate na zavezanost Evropske komisije. Želim vam odlično predsedovanje in se veselim sodelovanja v prihodnjih mesecih. Hvala.