Govor

Nje. Eksc. Juan Arístegui Labo

Najlepša hvala, gospod predsednik. Gospod državni sekretar člani Državnega zbora, resnično sem počaščen, da sem tu lahko v skupni seji Odbora za zunanjo politiko in Odbora za zadeve Evropske unije in da imam priložnost, da lahko predstavim prioritete španskega predsedovanja svetu.

Naš premier je 15. junija poudaril, da bo Španija prevzela predsedstvo z veliko ambicijo, da bo to koristen inštrument, ki bo izboljšal življenja ljudi in približal Evropo državljanom. Nazadnje, ko je Španija predsedovala, je bilo leta 2010. Od takrat je Evropa preživela finančne krize, brexit, najhujšo pandemijo v zadnjih stotih letih, kot tudi še trajajočo rusko agresijo v Ukrajini. Vse to je povzročilo, da je prišlo veliko več migrantov kot med I. svetovno vojno. A Evropa je iz krize, iz teh kriz prišla še bolj enotna in se je uspešno soočila z izzivi populizma, anti-, anti-EU gibanj, ki so se vse bolj pojavile v državah članicah. Tako potrebujemo globalno, avtonomno, digitalno, zeleno Evropo, Evropo, ki združuje inovacije in pravičnost. In pod sloganom Evropa bližje bo predsedstvo, špansko predsedstvo se osredotočilo na štiri ključna področja.

Ena, reindustrializacija Evropske unije in zagotavljanje odprte strateške avtonomije. Želimo, da bo Evropska unija vodilna na področju proizvodnje obnovljivih virov energije, na področju robotike in visoko tehnoloških farmacevtskih izdelkov. Želimo tudi, da bi zmanjšali občutljivost Evrope na dobavo energije, hrane in zdravstvenih storitev. Želimo izboljšati delovanje strateških industrij in tehnologij, promovirati inovacijo in večjo integracijo na skupnem trgu, radi pa bi tudi razširjali trgovanje s tujimi državami in okrepili evropske dobavne verige. Strateška avtonomija mora iti skupaj s strateško odprtostjo.

Zeleni prehod in okoljsko prilagajanje, to je druga velika prioriteta. S tem bo Evropa prihranila do 134 milijard evrov zaradi neuporabe fosilnih goriv in ustvarjali bi do milijon delovnih mest, hkrati pa bi naše gospodarstvo postalo še bolj konkurenčno. Vključuje boj proti klimatskim spremembam in razogljičenje družbe.

Tri, spodbujanje večje socialne in ekonomske pravičnosti. Špansko predsedstvo bo želelo vzpostaviti minimalne standarde za obdavčenje podjetij v Evropski uniji predvsem na področju digitalnih tehnologij, da se izognemo neplačevanju davkov in uporabi davčnih oaz. Želeli bomo revizijo večletnega finančnega načrta iz 2021, 2022 in reformirali bi radi fiskalna pravila zato, da bi promovirali delo na daljavo in zaključili evropsko zdravstveno unijo.

Četrta prioriteta španskega predsedovanja pa bo krepitev evropske enotnosti v svetu. Kjer je veliko negotovosti in geopolitičnih napetosti, mora Evropska unija ostati enotna. Zato morajo evropske države še naprej napredovati na področju integracije in razviti orodja, s katerimi se lahko potem spopadejo z izzivi današnjega časa. Zato bo špansko predsedovanje poskušalo vzdrževati enotnost med državami članicami in mednarodnimi partnerji in v smeri podpore Ukrajini, kolikor se da in kolikor dolgo bo treba. To je močno politično sporočilo, ki ga je dal predsednik Sanchez predsedniku Zelenskemu med obiskom v Kijevu 1. julija, na prvi dan španskega predsedstva. Špansko predsedstvo želi tudi nadaljevati pristopna pogajanja s kandidatkami za EU, zaključiti pakt za migracije in azil in okrepiti promovirati demokratične vrednote in vladavino prava ter tudi pregledati način odločanja znotraj Evropske unije. Kar se tiče srečanj na visokih ravni, bo predsedstvo. Se sreč želi organizirati neuradno Evropski svet v Granadi oktobra, poleg tega pa bodo tudi trije vrhi s partnerji iz Latinske Amerike in Karibov, to bo v Bruslju, naslednji teden. Želimo vrh v Granadi, kjer se bo srečalo evropsko vodstvo z evropskim svetom, nato pa še vrh o južnem sosedstvu z našimi partnerji iz južnega sosedstva. Na ministrski ravni bo potekala dva sestanka na visoki ravni, prvič sestanek z Unijo za Sredozemlje in južnim sosedstvom. Drugi pa srečanje ministrov in tudi z Balkana. Skupaj bo 22 sestankov oziroma srečanj v Španiji. Odbori so prejeli seznam vseh dogodkov, mislim, da ga že imate oziroma da ste ga že prejeli po elektronski poti. Spoštovani člani Odbora za zunanjo politiko in Odbora za zadeve Evropske unije, rad bi bolj specifično predstavil eden izmed 122 prioritet, ki jih je izpostavilo špansko predsedstvo. Španija je prevzela predsedovanje v odločilnem trenutku v evropskem koledarju. Sedaj bodo potekale volitve v Evropski parlament junija 2024, zato bo špansko predsedstvo prvo polno predsedstvo s trenutno sestavo komisije in parlamenta, zato je ambicija in izziv našega predsedstva, da sprejmemo kar se da veliko prednostnih nalog do konca leta, zato bomo poskušali odkrito sodelovati, da zbližamo mnenja in da Evropska unija napravi korak naprej.

Kar se tiče sestav sveta. Prvo je svet za splošne zadeve, predsedstvo želi nadaljevati, da debato o uporabi premostitvenih klavzul, s čimer bi okrepili odločanje v svetu, predsedstvo pa tudi meni, da je zelo pomembna širitev, zato bi radi nadaljevali na podlagi uspešnosti držav kandidatk. Predsedstvo spodbuja po močno širitev na zahodni Balkan in zato tudi hoče organizirati med vladne konference.

Kar se tiče tretjega sveta Evropske skupnosti, želimo se osredotočiti na evropske zadeve, kot je odprta strateška avtonomija, energetsko sodelovanje, podnebne spremembe in celinski koordiniran pristop k ruski agresiji v Ukrajini. Predsedstvo se bo osredotočalo na zagovarjanje pravil prava in se bo osredotočalo na dva ključna dosjeja: uporaba mehanizma dialoga v svetu in postopki iz člena 7. Predsedstvo želi tudi na to sprejeti odločitve na ravni sveta. Predsedstvo želi tudi doseči sprejem svojih zavez v svetu kot se s tem strinja parlament. Kar se tiče več let finančnega okvirja do leta 2027, to je tudi ključna zadeva. Trenutni finančni okvir je pod pritiskom zaradi večih kriz, s katerimi se sooča Evropska unija oziroma se z njimi sooča, to je predvsem vojna v Ukrajini in posledice te vojne. Predsedstvo želi sodelovati s komisijo in najti konsenz med državami članicami in s parlamentom, da bi prišli do dogovora do konca semestra, tako da bo proračun za leto 2024 pravočasno sprejet znotraj novega okvirja vključno z instrumentom za podporo in ponovno izgradnjo Ukrajine. Ruska agresija v Ukrajini je resnično naša prioriteta, želimo se boriti proti njej, doseči mir in se lotiti povojne obnove. Evropska unija mora še naprej napredovati in uporabljati sankcije. Ukrajina spada med evropsko družino in zato je priznanje njenega statusa kandidatke zgodovinski korak in močno sporočilo Rusiji in preostalemu svetu.

Južno sosedstvo in Sredozemlje. Predsednik želi okrepiti vezi med južnim sosedstvom in državami članicami, tako da bo to tema pogosto na agendi Evropske unije oziroma in novega investicijskega načrta. Kar pa se tiče odnosov z Latinsko Ameriko in Karibi, tukaj gre predvsem za trgovinske sporazume z Mercosur, s Čilom, za Argentino. In tudi napredek na področju digitalnih tehnologij, okoljskih tehnologij in krepitev političnega dialoga na najvišji ravni. Kar pa se tiče drugih svetov, naj povem samo na kratko. Predsedstvo želi doseči končen dogovor glede treh zakonodajnih področij na področju migracij. Kar se tiče zunanjih dimenzij tega pakta, Evropska unija mora delovati na področju preventive, na podlagi, na podlagi vlaganja v države, ki so v tranzitne države. Kar se tiče reforme Schengena, še mislimo, da je to pomembno za to na tem področju in da je Schengen ključen za naš enotni trg. Notranji nadzor ne more biti rešitev za ustavljanje migracij. Kar pa se tiče razširitve Schengena, precej podpira pristop Bolgarije in Romunije.

Kar se tiče novega ekonomskega upravljanja in reforme fiskalnih pravil, prejšnji marec so evropski voditelji želeli, da pride do reforme tega okvira za to, da je bolj ustreza trenutnim izzivom. To je osnova za bolj podrobna pogajanja znotraj španskega predsedstva in delali bomo na tem, da dosežemo dogovor do leta 2023. S pregledom ne smemo odlašati. V najslabšem primeru se lahko zgodi, da bodo trenutna pravila ponovno uporabljena leta 2024. Prilagojena pravila, ki vključujejo javni dolg, so bila pomembna, ker omogočajo veliko investicij.

Reforma trga elektrike bo tudi velika prioriteta predsedstva. Želimo okrepiti suverenost Evropske unije na področju energetike, konkurenčnost gospodarstva, se boriti proti podnebnim spremembam in znižati cene energentov. To bo tudi v sredini naše politike in moramo tudi zaščititi evropsko industrijo. Pomembna je tudi dobava plina.

Rad bi zaključil z besedo o tako imenovanem evropskem zdravstvenem podatkovnem prostoru. To nam bi omogočilo izmenjave kliničnih podatkov na ravni Evropske unije, kar bi izboljšalo kakovost zdravstvene oskrbe evropskih državljanov predvsem v smislu njihove mobilnosti. Kot veste, bo to zelo pomembno za sprejem evropske zdravstvene unije.

Na koncu pa je tu še direktiva o platformnih delavcih. Predsedstvo želi sprejeti to direktivo pred koncem semestra.

Najlepša hvala.